Arqueòlegs i estudiants tornen a excavar al Born CCM

La primera intervenció des que es va inaugurar l'espai se centra a la casa Corrales

El Born Centre de Cultura i Memòria
El Born Centre de Cultura i Memòria
30 de juny del 2016
Autor
Daniel F. Galeote
El Born Centre de Cultura i Memòria ha presentat aquesta setmana la primera excavació arqueològica al jaciment des que es va inaugurar, al setembre de 2013. La intervenció se centra en l'anomenada ‘casa Corrales', una de les 60 localitzades al Born.

L'espai triat és un dels edificis on més s'ha actuat des de 2001, i forma part d'un estudi més global. Prèviament, s'ha descobert a través de la documentació conservada que la construcció de l'últim paviment d'accés a la casa data de 1607 i que s'hi va construir "un trinquet on el propietari organitzava partits de tenis", segons explica Toni Fernández, cap de l'excavació.

L'objectiu principal de la investigació, que durarà un mes i que implica arqueòlegs i estudiants de la Universitat de Barcelona, és esbrinar com vivia la gent que habitava la zona no només el 1717, any de l'enderroc dels habitatges per ordre de Felip V, sinó també durant l'edat mitjana i fins i tot durant l'ocupació romana.

Els treballs aportaran informació anterior a la derrota en la guerra de Successió, i les dades que es recullin no parlaran només sobre els habitants del Born. Ricard Vinyes, comissionat de Programes de Memòria, afirma que les troballes "donen la imatge evolutiva de tot el conjunt de la ciutat", no només del jaciment.

Alhora, les actuacions sobre l'habitatge pretenen solucionar un problema d'humitats que podrien fer malbé les pedres, ja que l'edificació es troba molt a prop del rec Comtal.

Els alumnes del grau d'Arqueologia de la UB que participen en la campanya, emmarcada en el projecte ArqueoBorn,anotaran en un diari digital els progressos de l'excavació. De moment, ja han trobat una cullera de nacra i un objecte de bronze relacionat, possiblement, amb bótes de vi. Tots els objectes han aparegut en un nivell datat cap a finals del segle XVI.