Arrenca l'Any Taüll: 900 anys de la consagració de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria

Les esglésies de la Vall de Boí oferiran jornades de portes obertes els dies 9 i 10 de desembre per commemorar el novè centenari de la consagració de Sant Climent i Santa Maria de Taüll

Església de Sant Climent de Taüll
Església de Sant Climent de Taüll Departament de Cultura
5 de desembre del 2023

Els dies 10 i 11 de desembre de 1123, ara fa 900 anys, Ramon Guillem, bisbe de Roda-Barbastre, consagrava les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll. Una efemèride que servirà per donar el tret de sortida de l'Any Taüll, impulsat pel Departament de Cultura, el Consorci Patrimoni Mundial de la Vall de Boí i l'Ajuntament de la Vall de Boí.

Sant Climent i Santa Maria de Taüll són considerades dues de les obres més emblemàtiques del romànic català, tant pel que fa a l'arquitectura com per les pintures murals del segle XII, que actualment es conserven al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Tanmateix, l'any 2000 van ser inscrites a la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO juntament amb la resta d'esglésies romàniques de la Vall de Boí.

Donarà el tret de sortida de l'Any Taüll un acte institucional que tindrà lloc el dissabte 9 de desembre a l'església de Santa Maria de Taüll. Aquell mateix cap de setmana, el Centre del Romànic de la Vall de Boí obrirà les portes gratuïtament a totes les esglésies romàniques de la Vall. La commemoració es completarà, a partir d'aquest desembre i al llarg del 2024, amb nombroses activitats i diverses accions en el camp de la conservació monumental, amb l'objectiu de fer arribar el valor del romànic català a tots els públics. Consulteu-ne la programació completa al web de l'Any Taüll.