Arriba la Setmana Medieval de Montblanc

Pels volts de la Diada de Sant Jordi, la vila reviu el seu passat medieval i recorda la llegenda que va tenir lloc entre les seves muralles

Representació de la llegenda de Sant Jordi durant la Setmana Medieval de Montblanc
Representació de la llegenda de Sant Jordi durant la Setmana Medieval de Montblanc Pep Torres

Segons la llegenda, va ser a Montblanc on sant Jordi va matar el drac. Si més no, així ho recull el Costumari català de Joan Amades. La història diu que l’heroi va salvar la princesa de morir a les urpes d’aquella bèstia terrorífica a la capital de la Conca de Barberà. No és estrany, doncs, que cada any, al voltant del 23 d’abril, la vila s’ompli d’esperit medieval per rememorar i reivindicar l’èpica història que va tenir-hi lloc. 

La commemoració es remunta a l’any 1987, quan va néixer l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi i es va fer la primera representació de la contalla. Un any després es va tornar a interpretar, però aquesta vegada amb la primera celebració de la Setmana Medieval, una festivitat que ha anat creixent fins al dia d’avui. Aquest 2022 se’n celebra la 35a edició, que tindrà lloc del 22 d’abril a l’1 de maig.

La representació de la llegenda de Sant Jordi, de la qual es fan dues funcions, és un dels actes més emblemàtics de la setmana. Es tracta d’un espectacle lumínic i musical que s’acompanya d’un mapatge que es projecta a les muralles de Montblanc. Però aquest no és l'únic espectacle que es podrà veure al poble durant la festivitat. Els visitants també podran gaudir veient com un cententar d’actors personifiquen bruixes, barjaules i devots del diable a l’espectacle Dracum Nocte, la representació de la metamorfosi del Drac dels Quatre Elements, que es duu a terme al punt més alt de la muralla.

També en destaca el mercat medieval, un dels primers que es va fer a Catalunya, que aplega al voltant de 130 parades de productes artesanals. El programa d’actes es completa amb correfocs, cercaviles, concerts, conferències i un bon grapat de recreacions històriques, entre les quals hi ha mostres d’oficis, un campament medieval i l’escola cavalleresca per als més petits.

Si en voleu saber més, consulteu-ne el programa complet al web de la Setmana Medieval.


Informació pràctica
 

  • Setmana Medieval de Sant Jordi
  • Lloc: diversos espais de Montblanc
  • Data: del 22 d’abril a l’1 de maig de 2022
  • Preu: cinc espectacles de la festa, entre els quals les representacions de la llegenda de Sant Jordi, són de pagament; la resta d’activitats són gratuïtes.
  • Consulteu el programa d'actes i compreu les entrades dels espectacles aquí.