L'Ateneu del Pallars rehabilitarà la Lira Vella de Tremp per establir-hi la seva seu

L'entitat ha iniciat una campanya de finançament per a la compra de l'antic teatre amb el mateix model de fa cent anys

Les restes de l'antic teatre de la Lira Vella
Les restes de l'antic teatre de la Lira Vella
23 de gener del 2023

El recentment creat Ateneu del Pallars, una entitat destinada a acollir la vida social i cultural de la comarca, ha iniciat una campanya per finançar la compra de l’antic teatre de La Lira Vella de Tremp, rehabilitar-lo i establir-hi la seva seu. Per fer-ho, ha recuperat el model que fa cent anys ja va permetre a la Societat Coral La Lira adquirir el mateix immoble: emetrà 300 emprèstits de 500 euros retornables, amb els quals pretén recollir 150.000 euros durant el mes de gener de 2023.

La recaptació, que se sosté sobre el valor de l’edifici, destinarà una part a l'adquisició de l’immoble, i la resta, a les primeres reformes, impostos i taxes notarials. La nova entitat associativa començarà a retornar els primers emprèstits el gener del 2024, i preveu retornar-ne un cada mes per sorteig, per tal que tots els que hi hagin invertit estiguin en igualtat de condicions. En paral·lel, ha creat la figura del soci impulsor, que podrà comprometre’s amb el projecte amb una aportació mínima de 5 €. 

Recuperar el patrimoni arquitectònic de Tremp
La Societat Coral La Lira, fundada l’any 1877, va comprar l’edifici el 1922 amb la participació i emprèstits de diversos socis, i va inaugurar-hi un teatre que, fins a la Guerra Civil, va acollir tota mena d’activitats culturals. Les restes abandonades de La Lira Vella havien quedat ocultes per unes obres i han sortit a la llum durant el procés de creació del nou Ateneu del Pallars.

Amb la seva rehabilitació, l’entitat vol recuperar el patrimoni arquitectònic del municipi i, alhora, crear un espai de trobada i de dinamització sociocultural a la comarca. Un equip tècnic amb arquitectes, interioristes i enginyers posarà en marxa el projecte i, en un acte públic amb veïns del Pallars, ha presentat una proposta que preveu una sala de concerts, diverses sales de reunions, un obrador compartit i un gastrobar per promocionar productes de la zona.

Llegiu més informació sobre la campanya a les xarxes socials de l’Ateneu del Pallars (@ateneu_pallars) o al correu electrònic info@ateneudelpallars.cat.