Àustria enderrocarà la casa on va néixer Hitler

El govern vol evitar que l'edifici es converteixi en un centre de pelegrinatge neonazi

Casa natal de Hitler a la localitat austríaca de Braunau am Inn. A la imatge, presa al 1934, s'observa la bandera nazi amb la creu gammada. -  Friedrich Weiler / Library of the Prussian Cultural Heritage Foundation
Casa natal de Hitler a la localitat austríaca de Braunau am Inn. A la imatge, presa al 1934, s'observa la bandera nazi amb la creu gammada. - Friedrich Weiler / Library of the Prussian Cultural Heritage Foundation
20 d'octubre del 2016
Autor
Laura Quero
La casa on va néixer Adolf Hitler, situada a la petita localitat austríaca de Braunau am Inn, serà enderrocada per evitar que es converteixi en un centre de pelegrinatge nazi. La decisió, anunciada fa uns dies pel ministre de l'Interior austríac, Wolfgang Sobotka, arriba després d'un llarg debat per decidir el destí de l'edificació.

Des de l'any 1972, l'Ajuntament de Braunau am Inn tenia l'edifici llogat per evitar que es convertís en un temple neonazi. El 2011, després d'haver allotjat una biblioteca, un banc i un taller per a discapacitats, va quedar inutilitzat. Les despeses que generava el pagament del lloguer van portar el govern austríac a expropiar l'edifici a l'abril d'aquest any. Des d'aquest moment va passar a ser propietat de l'estat, que va encarregar a una comissió d'experts que decidís quin ús era el més apropiat per a l'habitatge.

Malgrat que alguns politòlegs defensaven la conversió de la construcció en una ‘Casa de la Responsabilitat', és a dir, un memorial de l'horror causat per l'artífex de l'Holocaust, finalment es van imposar els partidaris d'enderrocar-la. Així, doncs, el nou edifici allotjarà una fundació benèfica o es convertirà en equipaments per a les autoritats locals.

Quan acabi l'actuació, l'únic element que recordarà el passat d'aquest població austríaca serà un monòlit de granit provinent del camp de concentració de Mauthausen que es va instal·lar pel centenari del naixement del pare del nacionalsocialisme, l'any 1989. A la placa commemorativa es pot llegir la inscripció: "Per la pau, la llibertat i la democràcia. Mai més el feixisme. Milions de morts ho adverteixen".