Barcelona acull una mostra sobre els abusos del franquisme a Guinea Equatorial

L'exposició 'Guinea, el franquisme colonial' pot visitar-se fins al 17 de novembre a la seu del Memorial Democràtic

El governador general Faustino Ruiz González va ser un clar exponent de mandatari autoritari franquista
El governador general Faustino Ruiz González va ser un clar exponent de mandatari autoritari franquista @ Agencia EFE
27 d'agost del 2019
Autor
Contingut patrocinat

El Memorial Democràtic acull l’exposició ‘Guinea, el franquisme colonial’, una mostra que explica amb il·lustracions, mapes, fotografies, anotacions manuscrites, cites testimonials i objectes l’impacte i les conseqüències de la dictadura de Franco en aquesta antiga colònia espanyola a ultramar. Inaugurada al maig, l’exposició es pot visitar fins al 17 de novembre i l’entrada és gratuïta. 

El treball contribueix a difondre els efectes de la dominació espanyola sobre Guinea Equatorial i, especialment, sobre la població, les seves formes de vida i de govern. Els guineans, com gairebé tots els africans, van ser sotmesos al domini europeu. Fins i tot durant la República van patir falta de drets. El franquisme, però, va agreujar una situació marcada pel racisme, que conduïa a més discriminació, a maltractaments, a l’explotació econòmica i a la despossessió de les comunitats locals.

Organitzada amb 14 panells de textos i imatges, la mostra conforma un recorregut històric, cultural, social i econòmic que va des de l’esclat de la guerra al tròpic l’any 1936 fins a la retirada i posterior declaració d’independència de Guinea Equatorial, el 12 d’octubre de 1968.

Els diferents panells de l’exposició -comissariada per Gustau Nerín, antropòleg i historiador especialitzat en l'estudi del colonialisme espanyol a Àfrica- desenvolupen les conseqüències per blocs: el falangisme, l’educació, el nacionalcatolicisme, l’ocupació i l’autoritarisme, la repressió, l’abús com a sistema, la lluita anticolonial, la política contra el colonialisme, la submissió i el canvi de rumb per les pressions descolonitzadores de l’ONU.

Un espai de memòria i reconciliació
El Memorial Democràtic, situat al carrer Peu de la Creu, 4, de Barcelona, depèn del Departament de Justícia de la Generalitat i és un centre d'activitats de commemoració, difusió, formació, assessorament i participació social relatives al coneixement del període de la Segona República, la Guerra Civil, la repressió franquista, l'exili, la deportació, els moviments antifranquistes i de la transició cap a la democràcia.