Barcelona recorda les dones de la 'Primavera Republicana'

Sota el lema 'Rebels i compromeses', l'edició d'enguany posa el focus en les dones que van defensar els valors de la Segona República

Imatge de l'espectacle 'IAIA'
Imatge de l'espectacle 'IAIA' Primavera Republicana
29 de març del 2022

L'Ajuntament de Barcelona commemora, un any més, l'aniversari de la proclamació de la Segona República amb la Primavera Republicana, un esdeveniment que acollirà diverses activitats entre el 4 i el 10 d'abril. Sota el lema Rebels i compromeses, l'edició d'enguany vol homenatjar i reivindicar el paper de les dones en la defensa dels valors republicans de la llibertat, la igualtat i la democràcia. I no només el de les dones de la República, també el de les que van continuar la lluita durant la Guerra Civil, el franquisme i la Transició. 

L'escenari principal de la Primavera Republicana 2022 serà l'antiga presó Model, on la mostra d'art urbà Rostres rebels donarà el tret de sortida de les commemoracions el 4 d'abril. L'artista Pierre Marquès farà un conjunt de retrats de gran format de sis dones compromeses amb els valors republicans durant diferents etapes, entre les quals hi ha Natividad Yarza, la primera alcaldessa elegida democràticament a Espanya; Frederica Montseny, la primera dona ministra a Europa, i Neus Català, heroïna supervivent dels camps nazis i col·laboradora de la Resistència francesa.

En aquest espai, també s'hi oferiran xerrades, jornades de memòria i espectacles teatrals com Dones, república i literatura, una creació de Les Impuxibles i Alicia Reyero a partir de textos d'Almudena Grandes, que, el 5 d'abril, presentarà diversos testimonis de la lluita feminista i antifranquista acompanyats de música i dansa. O IAIA, una representació a càrrec de la companyia Mambo Project que el 7 d'abril convidarà el públic a entrar a "ca la iaia" per reviure els seus records. 

El dia 10, tancarà la festa una cercavila que sortirà de la plaça del Virrei Amat en direcció a la plaça de la República. S'aturarà per fer ofrenes florals al carrer d'Alloza, al pla de les Madres de la Plaza de Mayo i al monument La República, a la plaça del mateix nom. El recorregut acabarà als jardins de Llucmajor, on se celebrarà un acte ludicomusical i es farà una nova ofrena a totes les persones que van lluitar per la República.

Podeu consultar tot el programa de la Primavera Republicana aquí.


Primavera Republicana 2022