Barcelona recupera els somnis de la 'Primavera Republicana'

Sota el lema 'Refugi de somnis', l'edició d'enguany de la commemoració de la Segona República gira al voltant de la protecció de la democràcia i els valors republicans

El refugi 307 de la Guerra Civil serà un dels escenaris de la 'Primavera Republicana 2023'
El refugi 307 de la Guerra Civil serà un dels escenaris de la 'Primavera Republicana 2023' Francisco Javier García

L'Ajuntament de Barcelona commemora, un any més, l'aniversari de la proclamació de la Segona República amb la Primavera Republicana, un esdeveniment que acollirà diverses activitats entre el 12 i el 17 d'abril. Sota el lema Refugi de somnis, l'edició d'enguany vol reflexionar sobre la necessitat de protegir la democràcia i la voluntat de continuar defensant aquells somnis i valors republicans que encara avui constitueixen un refugi de llibertat.

La Primavera Republicana 2023 oferirà espais de reflexió i de reivindicació d'una societat més justa a través de debats, xerrades, música, teatre i un ampli ventall d'activitats participatives. Una conferència del periodista Xavier Garcia i Pujades sobre Teodor Garriga, locutor de Ràdio Associació de Catalunya que va posar veu als avisos de bombardeig durant la Guerra Civil, donarà el tret de sortida de la commemoració el 12 d'abril, a les 18.30 h, a la Casa de la Barceloneta 1761.

El 13 d'abril, el Centre Cívic Convent de Sant Agustí acollirà un debat-col·loqui amb tres persones que han trobat refugi a Barcelona a finals del segle XX i inicis del XXI, procedents de Bòsnia i Hercegovina, el Brasil i Bielorússia. L'endemà, la peça escènica La guerra que no vam viure culminarà un procés de creació intensiu de quatre dies al Born CCM en què, a través d'un diàleg sobre l'art i la memòria de cinc nets de la guerra, escenificaran i compartiran amb el públic les seves històries i reflexions.  

Durant el cap de setmana es podran veure altres espectacles, com l'experiència de teatre poètic Resistències íntimes, de la companyia La Inefable, que es representarà els dies 14 i 15 a l'antic refugi 307, situat al carrer Nou de la Rambla. O La meva veu, el meu refugi, també al Born CCM, que recrearà un pgrograma de ràdio sobre dones que van viure la Segona República amb una nova mirada. La música també serà ben present en aquesta Primavera Republicana. El 15 d'abril, a la plaça Comercial, el concert Sons de llibertat reivindicarà valors tan universals com la fraternitat, la igualtat i la llibertat amb la música de Mazoni, Maruja Limón, Carolina Alabau, Emil et il i Joan Blau.

Podeu consultar tot el programa de la Primavera Republicana 2023 aquí.


Primavera Republicana 2023