Breda celebra la Festa de l'Ajust i la Fira del Monestir

Després de dos anys d'aturada per la pandèmia, el municipi de la Selva torna a posar en relleu el seu patrimoni amb dues festes, una de les quals se celebra des de fa 759 anys

Demostració d'oficis durant la Fira del Monestir i Festa de l'Ajust de Breda
Demostració d'oficis durant la Fira del Monestir i Festa de l'Ajust de Breda Ajuntament de Breda

El cap de setmana del 7 i 8 de maig Breda celebra la cinquena edició de la Fira del Monestir, una festa que des del 2016 vol posar en valor el patrimoni d'aquest municipi de la Selva, en especial, l'antic monestir de Sant Salvador. La fira va lligada a la Festa de l'Ajust, una celebració d'origen medieval que recorda el trasllat de part de les relíquies dels màrtirs cordovesos sant Iscle i santa Victòria al monestir de Sant Salvador de Breda, i que enguany arriba a la 759a edició després de dos anys d'aturada per la pandèmia. 

El programa de la Fira del Monestir d'aquest 2022 inclou xerrades, presentacions de llibres o projeccions de documentals sobre diversos monestirs de Catalunya. També hi haurà visites guiades a l'antic monestir de Sant Salvador, demostracions d'oficis monacals, tallers infantils, un mercat artesà amb productes medievals i, fins i tot, una demostració de tocs de campana amb el Campanomòbil, un campanar amb rodes provinent de l'Alqueria de la Comtessa, al País Valencià.

En el marc de de la Festa de l'Ajust, un dels actes estrella és la renovació del pubillatge, la cerimònia de comiat i proclamació del nou pubillatge amb pubilles i hereus d'arreu de Catalunya que se celebrarà dissabte 7 de maig. La resta del cap de setmana podreu gaudir de cercaviles, espectacles, degustacions gastronòmiques i la tradicional Missa solemne en honor dels patrons sant Iscle i santa Victòria a l'església parroquial.


Informació pràctica