Cardona commemora el mil·lenari de la fundació de la Col·legiata de Sant Vicenç

El vescomte Bermon va impulsar-ne la creació l'any 1019 en reformar la comunitat de clergues que residien a l'antiga església del castell

La cripta de Sant Vicenç de Cardona
La cripta de Sant Vicenç de Cardona Wikimedia Commons

Les obres de la canònica de Sant Vicenç de Cardona, que forma part del recinte de l'icònic castell, van iniciar-se l'any 1019 després que el vescomte Bermon n'impulsés la creació. Bermon va reformar la comunitat de clergues que residien a l'antiga església del castell amb l'aplicació de l'ordre canonical, fundant així la Col·legiata de Sant Vicenç del castell de Cardona, un edifici del primer romànic català que el 1931 va ser declarat monument nacional.

Ara, mil anys després de la fundació de la col·legiata, Cardona celebra el mil·lenari amb diverses activitats que volen homenatjar un dels seus monuments més importants. Així, al llarg de l'any s'han programat activitats de patrimoni, musicals i educatives, com ara visites guiades temàtiques al castell, espectacles teatrals amb música en directe o espectacles de recreació històrica com 'Viurem lliures o morirem', una representació teatral del setge del 1711 i de la resistència fins a l'any 1714 que tindrà lloc a l'interior de la Col·legiata.

A totes aquestes activitats, cal sumar-hi els actes que Cardona organitza any rere any a la Col·legiata, com el Cicle de concerts de música sacra de Setmana Santa; la Fira medieval i Festa de la sal (1 i 2 de juny), la festa major del castell de Cardona (31 d'agost i 1 de setembre) i la festa major del municipi (del 7 al 10 de setembre).

Podeu consultar el programa complet al web de Cardona Turisme.