Castellfollit de Riubregós celebra la primera diada del setge de 1822

El 30 de novembre, el poble de l'Anoia que va ser destruït per l'exèrcit d'Espoz y Mina commemora l'assetjament que va patir gairebé 200 anys enrere

Castellfollit de Riubregós
Castellfollit de Riubregós
22 de novembre del 2019

Del 17 al 24 d'octubre de 1822, l'exèrcit del general Espoz y Mina va assetjar la fortalesa de Castellfollit de Riubregós. El general, obstinat a colpejar de manera exemplar el poble revoltat contra el règim constitucional, no es va rendir fins que el va reduir a runes i cendres. A més, com us vam explicar fa poc al web, per tal que la destrucció de Castellfollit servís d'escarment per altres pobles revoltats, Espoz y Mina va col·locar una inscripció en un dels seus murs: “Aquí existió Castellfullit. Pueblos, tomad ejemplo: no abriguéis a los enemigos de la Patria”. Per sort, la nit abans de la victòria dels constitucionals, els soldats rebels supervivents i el veïnat del poble van aconseguir escapar aprofitant la foscor. 

Gairebé 200 anys després, el municipi de l'Anoia celebra la primera diada del setge per commemorar els fets d'octubre de 1822. El dissabte 30 de novembre, una cercavila sortirà des de la plaça Major del poble fins al castell i acabarà a l'ajuntament, on tindrà lloc una xerrada de Ramon Arnabat, doctor en Història especialista en el Trienni Liberal. L'objectiu de la diada és reivindicar el setge de Castellfollit com a patrimoni històric de la vila i fer créixer la celebració per tal que, el 2022, la celebració del bicentenari sigui un èxit.

cartell Diada 30N