Catalunya i Aragó acorden el retorn de 53 peces de Sixena

Entre el 1984 i 1993, el MNAC va comprar 97 obres d'art al Monestir de Sixena (Osca), que ara reclama Aragó.

Pintures del s. XII del monestir de Sixena
Pintures del s. XII del monestir de Sixena
26 de febrer del 2016
Autor
Redacció
Cop d'efecte del nou Conseller de Cultura Santi Vila. La Generalitat ha acordat amb el Govern d'Aragó el retorn de 53 de les 97 obres d'art procedents del Monestir de Sixena que es troben al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Un gest que vol destensar les disputes que enfronten Catalunya i Aragó per la propietat de diverses peces d'art.

L'acord s'ha anunciat en el marc d'una reunió que Vila ha mantingut amb la seva homòloga aragonesa, Maria Teresa Pérez, a Saragossa. A més, en la trobada s'ha acordat crear un grup de treball per seguir avançant per trobar fórmules que ajudin a la gestió i l'ús compartit del patrimoni. Ara, però, cal saber que passarà amb la resta d'obres que encara són al Museu d'Art Nacional de Catalunya (quadres, casulles i altres objectes). I és que Aragó vol que es declarin nuls els contractes de compravenda firmats per les monges del Monestir de Sixenai el MNAC entre el 1983 i el 1994 pels quals es van pagar uns 40 milions de pessetes (240.000 euros), si bé els objectes ja estaven dipositats al museu des del 1960.

Un altre front obert en paral·lel té a veure amb les pintures romàniques i gòtiques del Monestir de Sixena que són al MNAC, on les va dipositar la comunitat eclesiàstica en préstec als anys 60. En aquell moment es va signar un comodat, un préstec indefinit. Anys més tard, l'acord va anar més enllà: el 1992 la mateixa comunitat va decidir convertir la cessió amb donació, tot i que el permís de la Santa Seu per tancar l'acord mai va arribar. De fet, a principis d'any el Tribunal Suprem va ratificar la decisió del jutjat número 1 d'Osca, segons la qual els murals s'han de traslladar al monestir aragonès.