Científics russos intenten clonar un mamut

La troballa de sang líquida de l'animal prehistòric permetrà obtenir-ne el material genètic

Mostra de la sang obtinguda
Mostra de la sang obtinguda
5 de juny del 2013
Autor
Carla Galisteo
L'expedició espeleològica Yana-2012, liderada per la Societat Geogràfica russa i la Universitat Federal del Nord-Est de Yakutsk, a Sibèria, i formada per un equip internacional de científics, ha trobat les restes d'un mamut congelat a l'illa de Maly Liajovski, a l'oceà Àrtic rus. La importància de la troballa rau en el fet que en examinar la carcassa de l'animal, conservat en perfecte estat, els especialistes n'han pogut extreure sang líquida de les venes, que podria servir per obtenir el seu material genètic i procedir a la clonació.

Les restes congelades pertanyen a un mamut llanut femella de 60 anys que va morir fa entre 10.000 i 15.000 anys. Aquests animals van habitar el planeta des del període del Plistocè, fa cinc milions d'anys, fins a la seva extinció fa 4.500 anys, durant l'Holocè. Ha aparegut a 100 metres de profunditat sota el gel, on ja abans s'havien detectat alguns fragments de pell, cuir i ossos del seu crani.

A mesura que els científics trencaven el gel sota el ventre del mamut, sang fosca va començar a fluir, encara líquida malgrat haver romàs milers d'anys a temperatures molt baixes. Els científics creuen que es podria haver conservat en aquest estat perquè l'animal possiblement va caure en un pou d'aigua o en un pantà fins a la meitat de la seva altura, de manera que la part inferior del seu cos es va congelar.

Aquest descobriment ofereix la possibilitat de trobar cèl·lules vives en la sang i iniciar un projecte de clonació del mamut. La Universitat de Yakutsk ja ha posat en marxa el projecte a través d'un acord amb l'expert en clonació Hwang Woo-suk, de Corea del Sud. Si finalment es troben les cèl·lules vives, el seu nucli es transferirà a òvuls d'elefant amb l'objectiu de produir embrions amb ADN de mamut, que després es col·locarien en l'úter d'una elefanta d'Àsia.