Com funciona el programa d'identificació genètica?

Objectiu: identificar totes les persones desaparegudes durant la guerra civil i la dictadura franquista

Laboratori genètic -  Thinkstock
Laboratori genètic - Thinkstock
25 de gener del 2017
Autor
Redacció
La tardor passada la Generalitat va presentar en societat un projecte integral que té per objectiu la creació de dues bases de dades: la primera recollirà mostres genètiques de totes les restes òssies exhumades de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista; i la segona, mostres genètiques dels familiars dels desapareguts inscrits al Cens de Persones Desaparegudes. Ambdues bases de dades permetran l'encreuament d'informació genètica, per tal d'establir relacions de parentiu i retornar les restes humanes als familiars respectius.
El Govern ha creat i posat en funcionament el Programa d'identificació genètica de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, pioner en el context dels territoris que van patir la Guerra Civil.

Un projecte amb tres fases
1 El programa consisteix, en primer lloc, en la creació d'una base de dades amb les mostres genètiques de les persones inscrites al cens de familiars de desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Aquestes mostres, que s'obtindran per la tècnica de frotis bucal i es faran de forma gratuïta per als interessats, es guardaran a l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron.

2 Paral·lelament a aquesta base de dades de mostres genètiques dels familiars dels desapareguts, se'n farà una altra que classificarà i ordenarà les mostres genètiques de les restes òssies exhumades a les fosses catalanes. En aquest cas, es començarà per les restes humanes dipositades al Memorial de les Camposines (la Fatarella), i es continuarà per totes les altres exhumades arreu del territori català.

3 Finalment, en una tercera fase, s'encreuaran i es contrastaran les mostres genètiques d'ambdues bases de dades. En cas de coincidència, se n'informarà personalment els familiars. Com va assenyalar durant la presentació del Programa el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, "es tracta d'un projecte complex i ambiciós, però era necessari impulsar-lo per poder solucionar un dels dèficits més greus de la Transició que va ser la institucionalització de la desmemòria col·lectiva".

El programa impulsat s'engloba dins de la commemoració dels 80 anys de la Guerra Civil que enguany impulsa la Generalitat de Catalunya.

Com es pot accedir al programa?
Qualsevol familiar de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista podrà accedir al programa. Només caldrà que tramiti el registre al Cens de Familiars Desapareguts del Departament d'Exteriors i gratuïtament li faran l'extracció de mostres genètiques.

Es tracta d'un primer pas de gran importància, ja que cada vegada queden vius menys familiars directes de les persones desaparegudes i ells són els qui tenen la informació genètica més precisa.
Cada vegada que s'analitza una mostra genètica aquesta es destrueix, per això es farà servir una tècnica d'emmagatzematge concreta que replica les cadenes d'informació genètica, permetent estudiar-les més d'un cop.

Per inscriure's al cens i participar al projecte entreu a http://bit.ly/2bUckPJ