Comença l'Any Jujol 140

Es commemora el 140è aniversari del naixement de l'arquitecte modernista, creador de la Torre de la Creu de Sant Joan Despí i el Teatre Metropol de Tarragona

El Teatre Metropol de Tarragona
El Teatre Metropol de Tarragona Rafa Cañete

Coincidint amb el 140è aniversari del naixement de l’arquitecte Josep Maria Jujol, l’Ajuntament de Sant Joan Despí impulsa la celebració de l’Any Jujol140, un moviment artístic, cultural i social que difon la figura d’un artista referent del modernisme català.

L’Any Jujol140 arrenca aquest mes de juny i es perllongarà fins al setembre de l'any que ve, quan es compliran els 140 anys del naixement de Jujol. Durant tot aquest temps, s’organitzaran activitats culturals, lúdiques, turístiques, patrimonials, socials i ciutadanes, a Sant Joan Despí, ciutat que el promou, i també a altres municipis vinculats a la figura de Jujol i al seu llegat arquitectònic, com ara Tarragona. 

Una de les accions de l'Any Jujol140 és la publicació d'un llibre divulgatiu sobre la figura de Jujol, editat per Sàpiens Publicacions amb la col·laboració d’Aigües de Barcelona.

Les seves creacions magistrals
Jujol va ser el creador de joies arquitectòniques com Can Negre o la Torre de la Creu, a Sant Joan Despí; el Teatre Metropol, a Tarragona; la Casa Bofarull, als Pallaresos, o l’església del Sagrat Cor de Jesús de Vistabella, a la Secuita.

Tot i el geni creatiu i l’extraordinari llegat artístic de Josep Maria Jujol, la seva figura encara no és prou reconeguda. La celebració de l’Any Jujol140 vol contribuir a la difusió de la seva obra i al reconeixement científic internacional d’una figura única del Modernisme.

L'arquitecte municipal
A Sant Joan Despí, ciutat que acull un dels llegats més importants de l’arquitectura de Jujol —en va ser l'arquitecte municipial durant molts anys—, el programa d’activitats de l’Any Jujol140 inclourà quatre exposicions, unes jornades científiques internacionals, la creació d’una beca d’investigació, la instal·lació d’una escultura commemorativa, espectacles de música, jornades gastronòmiques, sopars al pati de la Torre de la Creu i activitats per a les escoles.