Comença l'Any Ramon Casas

Enguany es compleixen 150 anys del naixement d'un dels pintors més revolucionaris del Modernisme català

Ramon Casas, autoretrat.
Ramon Casas, autoretrat.
5 de gener del 2016
Autor
Redacció
Ramon Casas i Carbó (Barcelona, 1866-1932) va ser, juntament amb Santiago Rusiñol, el màxim exponent del Modernisme artístic. Cartellista de primer ordre i autor d'una completa galeria de retrats de personalitats catalanes de finals del segle XIX i començaments del XX, Ramon Casas escenifica la modernització de la pintura catalana, tant pel que fa a l'estètica com a la influència d'idees i corrents procedents de París, on va fer contínues estades.

La seva obra i figura va adquirir un ampli reconeixement en la societat catalana de l'època, on va esdevenir un dels retratistes i cartellistes de referència. Complerts 150 anys del seu naixement, la Generalitat ha preparat tot un any d'activitats per reivindicar el paper rellevant que aquest artista va tenir en la pintura moderna catalana i per posar en valor el conjunt de la seva obra.

El mes de desembre passat, la gestora cultural i escriptora Vinyet Panyella va ser nomenada comissària de l'Any Ramon Casas pel Govern. El programa inclou exposicions, col·loquis, edicions i altres iniciatives commemoratives.

Aquest 2016, la Generalitat també commemorarà el centenari de la mort del músic Enric Granados (1867-1916), els 50 anys de la desaparició de l'escriptora Caterina Albert (1869-1966) i els 100 anys de l'estrena d'‘Els pastorets' de Josep Maria Folch i Torres.