Comença una campanya per retirar els monuments franquistes de Catalunya

La iniciativa, impulsada per òmnium Cultural, la Comissió de la Dignitat i una vintena d'entitats, coincideix amb el referèndum a Tortosa sobre la continuïtat del monolit que s'alça a l'Ebre

Façana fluvial de Tortosa
Façana fluvial de Tortosa
27 de maig del 2016
Autor
Daniel F. Galeote
Òmnium Cultural, la Comissió de la Dignitat i una vintena d'entitats més han presentat un manifest de rebuig a la continuïtat de monuments i símbols vinculats amb la dictadura franquista o el feixisme. Jordi Cuixart i Pep Cruanyes, presidents d'Òmnium i de la Comissió de la Dignitat, han demanat la implicació de la Generalitat perquè retiri "tots els símbols franquistes abans d'un any". Aquesta campanya arriba tot just durant la polèmica pel referèndum de Tortosa per decidir la continuïtat del monument que s'alça a l'Ebre.

De fet, des de 1964, Francisco Franco retenia el títol d'alcalde "honorari i perpetu" de la ciutat de Tortosa. Ahir dijous, però, el ple de l'Ajuntament de la capital del Baix Ebre va decidir, amb el vot a favor de tots els grups municipals, derogar el nomenament al dictador més de quaranta anys després de la seva mort.

CiU, ERC, Movem, PSC, PP i la CUP han pres una decisió pactada que s'ha resolt en qüestió d'un parell de minuts. Segons ha explicat l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, el títol es va concedir al dictador el 31 de març del 1964 a la majoria dels ajuntaments de la província de Tarragona per ordre de la governació civil. La pervivència del nomenament, titllada d'"oblit", ha donat peu a què el batlle hagi demanat una revisió a tots els consistoris per tal de comprovar si es manté vigent. Joan Piñol, alcalde de Móra d'Ebre per CiU, ja ha dit que impulsarà un acord similar.

El ple extraordinari s'ha celebrat a 48 hores de la consulta municipal que decidirà si es retira un monument inaugurat per Franco en record de la Batalla de l'Ebre. Més de 28.000 tortosins decidiran dissabte el destí del monument inaugurat per Franco el 1966. No és la primera consulta que es proposa, però sí és la primera que finalment es durà a terme.

Els ciutadans podran votar entre dues opcions: "retirar-lo i museïtzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau" o "mantenir-lo, reinterpretar-lo i contextualitzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau". Mentre la CUP, ERC, Movem i el PSC demanen la retirada de l'escultura, els primers sense celebrar la consulta, el PP aposta per mantenir-lo al seu lloc. CiU no té una postura única: Bel i cinc regidors aposten per mantenir-lo, i dos, per retirar-lo.

Ara fa 30 anys, ja es van treure alguns símbols feixistes de l'estàtua, erigida enmig del riu. L'any 2007, el Govern del tripartit va declarar el monument bé cultural d'interès local, però el passat març el Parlament va demanar a l'Ajuntament la retirada "immediata" del monument, mentre que el Síndic de Greuges la qualifica d'"obligació legal".