Comerç entre l'imperi Romà i Etiòpia fa dos mil anys

Noves troballes en el jaciment etíop d'Axum aporten nova informació sobre la relació entre les civilitzacions del mediterrani i de l'est d'Àfrica

Monedes d'Axum
Monedes d'Axum
8 de juliol del 2015
Autor
Redacció
Les descobertes a la ciutat antiga d'Axum, a Etiòpia, han agafat per sorpresa l'equip d'arqueòlegs britànics que hi treballa. Es tracta de joies d'entre els segles I i III, descobertes en diversos espais funeraris del jaciment: braçalets, collars, anells i un mirall de bronze romà. També dues copes de vidre perfectament conservades i un flascó que s'oferia en els enterraments per recollir les llàgrimes del difunt. Però el més important de tot plegat és que, segons l'anàlisi de les peces, les joies provenen de l'imperi Romà.

"Aquestes troballes deixen constància que l'antiga ciutat d'Axum i els romans mantenien contacte comercial uns tres segles abans del que es pensava fins al moment", ha explicat Louise Schofield, antic conservador del Museu Britànic de Londres i director de l'excavació de sis setmanes a la ciutat antiga d'Axum. En declaracions al dominical britànic ‘The Observer', Schofield ha afegit: "Cada dia apareixien objectes valuosos. Estàvem segurs que hi trobaríem restes de gran importància, però mai hauríem imaginat una descoberta d'aquesta transcendència". Axum, la capital del regne axumita, era un gran centre de poder comercial del primer al setè segle i feia de nexe d'unió entre l'imperi Romà i l'Índia. "Ja sabíem que en els segles IV i V aquest regne va adoptar el cristianisme i van accentuar les relacions comercials amb Roma, però les nostres troballes són força més antigues i ens permeten afinar més en l'estudi de les civilitzacions de l'Àfrica de l'est".