Convocatòria del Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat 2023

Un any més, la Fundació Irla i SÀPIENS promouen els treballs sobre història contemporània entre els alumnes de batxillerat dels Països Catalans

Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat 2023
Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat 2023
16 de març del 2023

La Fundació Josep Irla convoca, amb la col·laboració de SÀPIENS, una nova edició del Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat. L'objectiu de la convocatòria és "impulsar la recerca i la difusió històrica en l'àmbit de l'esquerra nacional dels Països Catalans" i està adreçat a alumnes de batxillerat de tots els centres d'ensenyament secundari d'aquest territori. 

Com en les edicions passades, els treballs de recerca que es presentin han de versar sobre memòria històrica contemporània als Països Catalans i s'han de centrar en l'època republicana, l'antifranquisme, l'exili i la Transició. Han de ser recerques originals i inèdites, escrites en català, i es valoraran especialment les que es basin en fets històrics o biografies de personatges poc estudiats, com és el cas del president que dona nom a la fundació que impulsa el guardó –Josep Irla–, un dels presidents catalans contemporanis menys recordats, malgrat la tasca que va desenvolupar en un càrrec que només va poder exercir des de l'exili. Si voleu saber més sobre la seva figura, us convidem a llegir aquest article.

El termini per presentar els treballs finalitza el 21 d'abril. El premi està dotat amb una beca de fins a 1.000 € per a la matrícula del primer any d'universitat per a la persona guanyadora. Tant el guanyador com els finalistes, així com el seu professor o tutor, rebran també una subscripció d'un any a la revista SÀPIENS.

El premiat de l'edició 2022 
L'any passat, el jurat del Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat va guardonar el treball Joan Platé Vergés: un maqui compromès amb la lluita per la llibertat, d’Aniol Escorihuela Roca, alumne de l’Institut Santiago Sobrequés de Girona. Podeu consultar el treball en aquest enllaç.


Informació pràctica