Crim i delicte a la postguerra, al Museu d'Història de Catalunya

Una exposició coorganitzada amb la Universitat de Barcelona ens aproxima al món de la delinqüència a l'Espanya de mitjan segle XX

Exposició 'Crim i delicte', al Museu d'Història de Catalunya
Exposició 'Crim i delicte', al Museu d'Història de Catalunya
16 de desembre del 2022

Fins al 26 de febrer de 2023 es pot visitar al Museu d'Història de Catalunya la nova exposició temporal Crim i delicte. Comissariada per Andreu Martín, escriptor especialista en novel·la negra, la mostra fa un recorregut per la història de la delinqüència a l'Espanya de la postguerra a través de la col·lecció de Criminalística de la Universitat de Barcelona (UB), coorganitzadora de l'exposició.

Crim i delicte presenta una selecció d'objectes procedents de l'antic Museu de l'Institut de Criminologia de la UB, creat el 1955 a partir d'instruments emprats per cometre delictes i de proves utilitzades en els judicis posteriors que va rebre dels arxius judicials de l'Audiència Provincial de Barcelona. Peces que ens parlen d'homicidis, robatoris, estafes i altres delictes habituals de l'època, alguns considerats menors, d'altres que van tenir un gran ressò mediàtic a través de la premsa, que va jugar un paper fonamental en la narrativa de la criminalitat, juntament amb la literatura i el cinema.

Tots aquests materials constitueixen una col·lecció imprescindible per entendre les motivacions i el modus operandi criminal sorgit del context polític i social de l'Espanya franquista. 

Activitats paral·leles
Al voltant de l'exposició s'han organitzat diverses activitats, com ara:

  • Crim desorganitzat: Si us agraden els jocs d’escapada, el Museu us proposa visitar la mostra tot investigant un enigma i resolent un joc de pistes a través del vostre dispositiu mòbil. Després d'entrar-hi a través d'un codi QR, haureu de seguir les pistes que us conduiran a l’enigma final. Resoldre el joc té premi!
  • Crim i delicte. Diàlegs sobre novel·la negra: Del 7 al 10 de febrer de 2023, un cicle de diàlegs moderats pel comissari de l'exposició, Andreu Martín, desgranarà diferents aspectes relacionats amb la novel·la negra de la mà de tres experts en el gènere. Consulteu la programació de les taules rodones aquí


Informació pràctica

  • Crim i delicte
  • Dates: del 16 de desembre al 26 de febrer de 2023
  • Lloc: Museu d'Història de Catalunya (plaça de Pau Vila, 3, Barcelona)
  • Preu: 2 €
  • Entrades i més informació sobre l'exposició al Museu d'Història de Catalunya