Delicte i repressió a la Catalunya rural

Vine a les IV Jornades SÀPIENS al Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí

Museu de la Vida Rural -  Jordi Vidal
Museu de la Vida Rural - Jordi Vidal
7 de novembre del 2016
Autor
Redacció
Un any més, SÀPIENS i el Museu de la Vida Rural celebren una jornada dedicada a la història. La d'enguany, que tindrà lloc el 12 de novembre, girarà entorn del delicte i la repressió del món rural a Catalunya entre els segles XIV i XVI. S'impartiran una sèrie de conferències que començaran a les 10 h i duraran fins al migdia.

El sistema rural a Catalunya al segle XIV se sostenia encara en el feudalisme. A principis del segle XIV una sèrie de crisis van fer empitjorar les collites, la vida al camp es va deteriorar i la pressió dels senyors sobre els pagesos cada vegada es feia més forta. Aquests fets van portar a revoltes camperoles i a tot un seguit de conflictes que perseguien fer justícia i posar fi a un sistema d'abusos.

Per parlar-ne i veure'n casos concrets, Valentí Gual, professor d'Història de la Universitat de Barcelona (UB), començarà a les 10 h amb la conferència titulada 'Delicte i justícia a la baronia de Poblet'.

Tot seguit, Carme Muntaner, llicenciada en Història i professora de la UB que el 2008 va obtenir la suficiència investigadora amb el treball 'El territori del castell de Sitges entre els segles XIV i XV', oferirà la conferència 'Vida, delictes i justícia senyorial al Sitges medieval'.

Finalment, clourà la jornada la conferència 'Delinqüència i control social a l'Alt Urgell', impartida per Carmen Xammar, doctora en Història per la universitat de Cantàbria.