Un equip d'investigadors de l'Institut de Paleontologia i Paleoantropologia de Vertebrats de l'Acadèmia Xinesa de Ciències ha descobert, al sud-est de la Xina, dos fòssils d'ocells que podrien datar de l'època del Juràssic. Es creu que les roques on han estat localitzats tenen una antiguitat aproximada de 149 milions d'anys.
Un dels fòssils ha estat batejat amb el nom de Baminornis zhenghensis i podria omplir un buit en la història evolutiva de les aus. Segons l'estudi, publicat a la revista Nature, demostraria que la diversificació més primerenca dels ocells es va produir fa 145 milions d'anys, durant el període Juràssic. Fins ara, només es coneixia un fòssil d'aquests vertebrats que pertanyés a aquest període: l'Archaeopteryx, un ocell de prop de 150 milions d'anys localitzat a Alemanya el 1861. El nou descobriment, que es converteix en l'ocell més antic conegut fins ara, ho podria canviar tot.
Amb una cua curta, l'esquelet del nou fòssil s'assembla molt més al dels ocells moderns que l'Archaeopteryx, una característica que va ser crucial per a la millora del vol. Les seves potes similars a urpes, però, són clarament semblants a les dels dinosaures. Els paleontòlegs plantegen la hipòtesi que els ocells van evolucionar a partir dels dinosaures fa entre 164 i 172 milions d'anys. La nova troballa podria convertir-se en una de les poques evidències fòssils d'aquesta transformació primerenca.
Descobert un fòssil juràssic que podria canviar la història evolutiva dels ocells
Científics xinesos han identificat una nova espècie d'ocell d'aproximadament 149 milions d'anys

25
de febrer
del
2025
Guardar a favorits