Descobert prop de Stonehenge un complex religiós de 5.600 anys d'antiguitat

El nou jaciment té mil anys més que el cèlebre temple britànic

Stonehenge (Anglaterra) -  Sanjay Nair / Wikimedia Commons
Stonehenge (Anglaterra) - Sanjay Nair / Wikimedia Commons
23 de novembre del 2016
Autor
Laura Quero
Un nou complex religiós prehistòric ha estat descobert a prop de Stonehenge (Anglaterra), el jaciment més famós de la Gran Bretanya, una troballa que podria aportar novetats sobre l'antic paisatge britànic. Construït fa uns 5.650 anys —més de 1.000 anys abans que s'erigissin els monòlits de Stonehenge—, el complex, de 200 metres de diàmetre, és el monument neolític més antic descobert a la zona des de fa un segle.

El complex cerimonial ha estat trobat 2,5 quilòmetres al nord-est de Stonehenge i està constituït per rases distribuïdes en dos grans cercles concèntrics. Els arqueòlegs han localitzat i excavat aproximadament 100 metres de la rasa exterior. Se sap de l'existència d'excavacions de característiques similars a Anglaterra, Alemanya i Dinamarca.

Sembla que l'espai va estar dedicat als ritus funeraris i a la celebració de banquets en què es consumien grans quantitats de carn i on es trencaven intencionadament bols de ceràmica. Alguns fragments d'aquests recipients i d'ossos d'animals eren col·locats als extrems de les rases, flanquejant les entrades del temple.

La nova descoberta demostra que centenars d'anys abans que Stonehenge existís, la zona era fins i tot més activa a nivell ritual del que els arqueòlegs havien pensat.