Descobreix el Ripollès en temps de tardor

Els monuments i els municipis de la comarca seran l'escenari d'un bon grapat de fires i activitats durant els mesos d'octubre i novembre

Monestir de Ripoll
Monestir de Ripoll Ripollès Turisme
3 d'octubre del 2022

Amb una de les concentracions més grans d’art romànic d’Europa –fins a 98 monuments romànics d’interès patrimonial es troben catalogats a la comarca!–, el Ripollès és terra d’art i cultura des de l’edat mitjana. Els seus màxims exponents han perdurat fins als nostres dies, permetent-nos gaudir, encara avui, d’un espectacular patrimoni romànic.

Si pensem en l’art romànic ripollès, és inevitable parlar dels tres imponents monestirs que són la viva imatge de l’esplendor cultural medieval de la comarca. Els més antics són els monestirs de Santa Maria de Ripoll i de Sant Joan de les Abadesses, fundats a la darreria del segle IX pel comte Guifré el Pelós amb l’objectiu de repoblar la vall. Els segueix Sant Pere de Camprodon, de mitjan segle X, fundat per Guifré II de Besalú tot mantenint el llegat del seu avi. Si no us voleu perdre ni un detall d’aquestes tres grans joies del romànic català, us recomanem visitar-les tot seguint l’audioguia Monestirs del Ripollès, mil anys de patrimoni, que trobareu a les oficines de turisme de cadascun dels espais. 

A la recerca dels tresors interiors
Aquests monuments es conceben com els grans atractius de la comarca, però el Ripollès és molt més. Si el que voleu és descobrir-lo pausadament, aturant-vos en els indrets més desconeguts, us recomanem explorar les nombroses esglésies romàniques que es reparteixen per la comarca, la majoria de finals del segle XI i principis del XII. Els seus interiors us delectaran amb tresors com la talla en fusta policromada que es coneix com la majestat de Beget, una obra cabdal de l’escultura romànica catalana; el frontal d’altar de l’església de Sant Esteve de Llanars, l’únic de la comarca que es conserva al seu lloc original; les pintures murals de Sant Cristòfol de Toses i de Sant Víctor de Dòrria, dos casos paradigmàtics de pintura romànica ripollesa, o les de l’església de Sant Pere, a Ripoll, on recentment s’han descobert una quarantena de dracs policromats. Una de les troballes més recents i un exemple del gòtic tardà que us deixarà bocabadats!

Visites guiades, fires i activitats
Si visiteu la comarca aquesta tardor, podeu enxampar algunes de les activitats, festes i fires tradicionals que s’hi organitzen durant els mesos d’octubre i novembre. Aquest octubre hi haurà dues de les principals fires de bestiar de la comarca: la Tria de Mulats d’Espinavell, especialitzada en bestiar equí, se celebrarà el 13 d’octubre al municipi de Molló, i, dos dies després, serà el torn de la Fira Catalana de l’Ovella i de Santa Teresa, a Ripoll. Si us agrada el senderisme, no hi ha millor proposta que recórrer la via Romana del Capsacosta, que ofereix un passeig per un ramal de la via Augusta, en la caminada popular que s’hi celebrarà el 30 d’octubre. 

De cara al novembre, trobareu múltiples propostes en el marc de la setena edició del festival Som Cultura, el mes de les experiències culturals a la Costa Brava i el Pirineu de Girona. No us perdeu l’activitat infantil Petits exploradors del Patrimoni, a Setcases (5 de novembre), i les visites Bàculs i trabucs, el bandolerismeal monestir de Ripoll (12 de novembre, a les 12 h), Els enigmes de Sant Joan de les Abadesses (20 de novembre, a les 11 h) i Bestiar imaginat del Ripollès (25 de novembre, a les 19 h) al Museu Etnogràfic de Ripoll.

Jocs d’escapada per a tota la família
Per aprofundir en la història i la cultura del Ripollès, us recomanem completar la vostra visita amb els nombrosos museus i centres d’interpretació que trobareu a la comarca. I si sou dels que us agrada descobrir el patrimoni d’una forma diferent i entretinguda, us proposem els jocs d’escapada Met de Ribes a Ribes de Freser i Camins i Batalles a Camprodon, que us permetran visitar els diversos espais tot interactuant amb l’entorn a través dels vostres mòbils.

Podeu consultar tota l’oferta turística del Ripollès al web de Turisme del Consell Comarcal del Ripollès


Logo El Ripollès min