Un equip d'arqueòlegs de la Universitat de Houston ha fet un descobriment extraordinari: la primera tomba reial trobada a la ciutat maia de Caracol, la més gran de Belize. El sepulcre, localitzat a la base d'una acròpolis adjacent a Caana –el complex monumental més imponent del jaciment–, contenia les restes d'un individu identificat com Te K'ab Chaak, el primer rei conegut de Caracol.
Aquest monarca, que va ascendir al poder l'any 331 de la nostra era, és considerat el fundador de la dinastia reial de la ciutat. La seva tomba estava plena d'objectes de gran valor simbòlic i material: peces de jade, tubs d'os gravat, una màscara funerària de mosaic, petxines marines i onze vasos ceràmics decorats amb figures d'animals i divinitats.
"És una troballa de gran importància, perquè documenta l'inici del poder dinàstic a Caracol", explica Arlen Chase, codirector de l'excavació juntament amb Diane Chase. "Aquest individu no només era un rei, sinó un autèntic one percenter del seu temps", afegeix, referint-se a l'extraordinària riquesa associada a la seva sepultura.
El conjunt ceràmic inclou una tapa amb forma de coatí (un mamífer de la família de l'os rentador), representacions de déus maies com Ek Chuah (déu del comerç) i animals com colibrís, micos i mussols. A més, es van recuperar tres parells d'orelleres de jade –una troballa "extremament inusual", segons Diane Chase.
El descobriment proporciona noves pistes sobre el poder, el comerç i les creences religioses dels primers governs maies. També ajuda a comprendre millor el paper de Caracol dins la xarxa de ciutats maies de Mesoamèrica i les seves relacions amb centres poderosos com Teotihuacán, a l'actual Mèxic central.
Aquest descobriment marca un abans i un després en l'estudi de Caracol, una ciutat que, tot i haver estat redescoberta al segle XX, continua oferint secrets amagats sota la selva de Belize.