Descobreixen grans ciutats ocultes sota la jungla de Cambodja

L'ús del làser ha revelat estructures enterrades prop d'Angkor Vat que haurien format part de l'imperi més gran del món al segle XII

Un dels temples d'Angkor Vat
Un dels temples d'Angkor Vat
15 de juny del 2016
Autor
Daniel F. Galeote
L'anàlisi de diverses dades recollides l'any passat amb la tecnologia LIDAR (acrònim de Light Detection and Ranging), que sonda el terreny emetent raigs làser des del cel, ha revelat l'existència de diverses ciutats ocultes sota el sòl dels boscos tropicals de Cambodja.

A més de les urbs, d'entre 900 i 1.400 anys d'antiguitat, s'han trobat llocs per a la fosa de ferro i un sistema de canals d'aigua que envoltava Angkor Vat i altres complexos de temples medievals construïts per l'imperi Khmer, el més gran del sud-est asiàtic –i del món al segle XII.

Els resultats de l'estudi, dirigit per l'arqueòleg australià Damian Evans, de l'Escola Francesa de l'Extrem Orient i la Iniciativa Arqueològica Cambodjana Lidar, suggereixen que la ciutat de Mahendraparvata, descoberta el 2012, és més gran del que es pensava. Concretament, segons Evans, "tan gran com Phnom Penh", la capital del país. L'equip ha trobat també una ciutat que envolta la zona arqueològica de Preah Khan Kompong Svay.

Els investigadors esperen que la informació aportada pel LIDAR, que durant el 2015 va estudiar una zona de 1.901 quilòmetres quadrats però que ja s'havia fet servir amb èxit abans, els ajudarà a entendre el que es creu que va ser el col·lapse d'Angkor. "Existeix la idea que d'alguna manera els tailandesos van envair-los i tots van fugir cap al sud. No va ser així, no hi ha ciutats [revelades pel reconeixement aeri] a les quals van fugir. Es posa en dubte la mateixa noció d'un col·lapse d'Angkor", assegura Evans.