Descobreixen un llit funerari romà al subsol del centre de Londres

L'objecte de fusta de roure, de 2.000 anys d'antiguitat, és el primer exemple de llit funerari complet localitzat a la Gran Bretanya

Un equip d'arqueòlegs ha localitzat un llit funerari de 2.000 anys d'antiguitat al subsol de Londres
Un equip d'arqueòlegs ha localitzat un llit funerari de 2.000 anys d'antiguitat al subsol de Londres Museum of London Archaeology
21 de febrer del 2024

Un equip d'arqueòlegs del Museu d'Arqueologia de Londres (MOLA) ha descobert un llit funerari romà enterrat a sis metres per sota dels carrers del centre de la capital britànica. La troballa s'ha fet durant unes obres a prop del viaducte de Holborn, al riu Fleet, i és el primer exemple de llit funerari complet d'aquest tipus localitzat a la Gran Bretanya.

Construït amb roure i de 2.000 anys d'antiguitat, el llit podria haver servit per portar el difunt a la tomba, un home d'entre vint i trenta anys de classe alta, i s'hauria desmuntat abans de ser enterrat al seu costat. Juntament amb aquest objecte també s'han trobat cinc taüts fets amb la mateixa fusta, restes esquelètiques i objectes personals, com joies i un llum decorat. Els investigadors creuen que el conjunt pertanyia a un cementiri que en època romana es trobava situat al costat d'una via romana als afores de la muralla. 

El bon estat de conservació de les restes és excepcional, ja que la fusta acostuma a descompondre's ràpidament. El jaciment s'hauria mantingut gràcies al fang humit dels voltants del riu. El llit conserva detalls del seu disseny, com els peus tallats i les clavilles de fusta que fixaven les juntes.