Arqueòlegs han descobert les restes d'un extens assentament de l'edat del ferro i d'una possible vila romana a la regió de Cotswold, a Anglaterra; concretament, prop del poble de Willersey, a Gloucestershire. El projecte d'excavació es va engegar després que, l'any 2023, s'hi localitzessin dues espases romanes de ferro de fa 1.800 anys.
Les espases, probablement del tipus spatha –una arma llarga utilitzada per la cavalleria romana entre els segles II i III dC–, es trobaven dins de les seves beines de fusta i havien estat greument danyades per maquinària agrícola. "Van estar a menys d'un centímetre de ser destruïdes del tot", explicava Peter Busby, responsable del projecte a Cotswold Archaeology.
Aquesta trobada va motivar el retorn dels arqueòlegs al jaciment el 2024. Hi han localitzat elements constructius típics del món romà, com fragments d'arrebossat mural pintat, teules ceràmiques i restes d'un sistema de calefacció per terra radiant (hipocaust). També han sortit a la llum estructures de pedra calcària que podrien correspondre a una vila romana de tipus "amb ales".
Els investigadors sospiten que les dues espases podrien haver estat enterrades als terrenys de la vila en previsió d'una invasió saxona. Segons Ian Barnes, arqueòleg d'Historic England, "aquesta excavació ens ofereix dades molt valuoses sobre els patrons d'assentament des de l'edat del ferro fins al període romà a Gloucestershire".
A més de les estructures romanes, s'han identificat tres o quatre fosses circulars de 18 metres de diàmetre, possiblement restes de roundhouses (cases circulars) o túmuls funeraris de l'edat del ferro. També s'ha trobat una sepultura d'un individu d'entre el 800 i el 100 aC, amb un braçalet de ferro al braç dret, així com un crani de cavall enterrat en una trinxera propera. Les dues espases seran exposades al Museu Corinium de Cirencester a partir del 2 d'agost.