Descobreixen un submarí enfonsat a la costa d'Escòcia

Es tracta d'un model UB III alemany capturat i enfonsat durant la Primera Guerra Mundial

Submarí classe UB III -  Wikimedia Commons
Submarí classe UB III - Wikimedia Commons
20 d'octubre del 2016
Autor
Redacció
Els enginyers que treballen en la construcció d'un cable submarí entre Escòcia i Anglaterra han descobert les restes d'un submarí alemany de la classe UB III de la Primera Guerra Mundial. Després d'analitzar la nau amb sonar, els experts han determinat que el submarí te uns cent anys d'antiguitat i que està gairebé intacte.

La troballa es correspon amb els informes de l'època, segons els quals un UB-85 va ser capturat i posteriorment enfonsat per la Royal Navy a tocar de la costa d'Escòcia. L'arqueòleg i historiador nàutic Innes McCartney ha afirmat que a les aigües del mar d'Irlanda encara descansen una dotzena de submarins britànics i alemanys d'aquell període.

La descoberta podria aclarir una de les llegendes més conegudes del final de la guerra, segons la qual el comandant d'un submarí alemany enfonsat a la costa d'Escòcia -com el que s'ha trobat- va declarar haver estat atacat per un monstre marí. La llegenda va fer fortuna entre molts mariners, però tot plegat podria tractar-se d'una maniobra per restar importància a l'èxit marítim de les forces britàniques.