Descobreixen un temple dedicat al déu asteca del vent a Tlatelolco

El recinte sagrat, de més de 650 anys d'antiguitat, estava amagat sota un supermercat

Temple a Tlatelolco -  Institut Nacional d'Antropologia i Història (INAH)
Temple a Tlatelolco - Institut Nacional d'Antropologia i Història (INAH)
12 de desembre del 2016
Autor
Francina Fortuny
L'equip d'arqueòlegs de l'Institut Nacional d'Antropologia i Història de Mèxic (INAH) ha confirmat que les restes trobades a la zona arqueològica de Tlatelolco es tracten d'un temple prehispànic de l'any 1325. El recinte, de forma circular i situat a tres metres de profunditat, té 11 metres de diàmetre i 1,20 metres d'altura i estava dedicat a Ehécatl-Quetzalcóatl, el déu del vent que portava la pluja en els períodes de sequera.

Les primeres restes van ser trobades el 2014 sota el supermercat El Sardinero, i durant aquests dos anys de treball arqueològic s'han trobat 43.000 objectes i restes òssies d'adults, nens i animals. Els experts ja han estudiat un miler de troballes, entre les quals n'hi ha moltes que han constatat que són vestigis d'ofrenes al déu del vent, com ossos d'aus, espines de planta d'atzavara o altres artefactes com figures de micos i becs d'ànec que s'utilitzaven per retre culte a Ehécatl.

La zona arqueològica de Tlatelolco forma part del que va ser una de les ciutats més destacades de Mesoamèrica, principal rival de la ciutat més poderosa, Tenochtitlán, i un dels punts més importants del comerç mesoamericà abans de l'arribada dels espanyols. A partir d'ara, aquest nou descobriment formarà part de la zona arqueològica de Tlatelolco, i el 2017 ja es podrà visitar.