Descobrint en família els paisatges dels genis

Una ruta per a famílies us convida a resseguir l'empremta de Gaudí, Miró, Picasso i Casals a la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre

4 d'octubre del 2022

La natura, els camps llaurats, la mar i la seva olor, la llum mediterrània, les tradicions rurals... L'essència del camp català va ser una font d'inspiració clau per a una fornada d'artistes irrepetibles. Casals, Miró, Picasso i Gaudí són els protagonistes del Touring per a Famílies al Paisatge dels Genis, un itinerari amb què podem reviure l'estreta vinculació que aquests quatre genis van tenir amb el sud de Catalunya i que ens permetrà veure com l'encant d'aquests racons va condicionar la seva obra. Cadascuna de les quatre etapes de la ruta, que es pot fer per lliure i al vostre ritme, us suggereix un munt d'activitats culturals i propostes d'art, natura i gastronomia. Comencem? 

Reus i la infantesa de Gaudí

El cor de la ciutat de Reus sempre va bategar dins d'Antoni Gaudí perquè, com ell mateix assegurava, l'originalitat calia buscar-la sempre en els orígens. En el seu cas, l'ofici de calderer. I és que la seva família s'havia guanyat la vida treballant el metall entre Reus i Riudoms i Gaudí va heretar-ne la traça a l'hora d'esmolar la mirada per jugar amb l'espai i els materials. La casa on va passar la infantesa encara es conserva, i el seu exterior es pot veure, juntament amb altres espais presents en els seus primers anys de vida, tot seguint la ruta Gaudí & Reus.

Després d'aquesta passejada, és de visita obligada el Gaudí Centre, un centre d'interpretació que us descobrirà tots els secrets del geni i de la seva arquitectura amb una pila de maquetes, audiovisuals i fins i tot un estudi fotogràfic. I si us sobra temps, no perdeu l'oportunitat de visitar la resta d'equipaments museístics de la ciutat. Al Museu d'Art i Història de Reus hi trobareu l'exposició permanent Ara toca festa, que explica la tradició de les festes populars, amb la presència dels gegants i els nanos originals, els elements festius més estimats a Reus.

Informació pràctica
 

 • Gaudí Centre
 • Adreça: plaça del Mercadal, 3
 • Preu: 10 €; infants de 9 a 14 anys, 6 €, i gratuït per als més petits de 8 anys i els més grans de 65
 • Entrades en línia aquí 

 

 • Museu d'Art i Història de Reus
 • Adreça: plaça de la Llibertat, 13
 • Horaris: de dimarts a dissabte, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h
 • Preu: 3 €; els més petits de 7 anys, gratuït

Joan Miró i l'idil·li amb Mont-roig

"El vermell és el color de l'ermita de la Roca i li dóna nom al poble. El blau és el cel de Mont-roig. El verd és el verd dels garrofers i el groc, la joia de Mont-roig, les seves floretes i plantes". Per a Joan Miró, Mont-roig era un univers de colors. Si voleu conèixer fil per randa l'origen artístic d'un dels grans pintors surrealistes, l'excursió a la muntanya roja i a l'ermita de la Mare de Déu de la Roca és imprescindible, amb formes i colors que captivaran els més petits.

L'indret on l'artista va gestar aquest particular univers pictòric és el Mas Miró. Qui podria imaginar-se que una malaltia fos l'origen de l'idil·li entre aquesta finca i el seu resident més cèlebre? Tot va començar quan, amb divuit anys, Miró va visitar-la per primera vegada per tal de superar una lleu afecció. Però aquella relació amb un món aspre i rural no sols el va curar sinó que a més el va ajudar a crear el seu univers creatiu. A banda de visitar la que és la seu de la Fundació Miró, podeu participar en els tallers familiars i les visites teatralitzades que s'hi programen habitualment. 


Informació pràctica
 

 • Mas Miró
 • Preu: 9 €; reduïda, 6 €, i els més petits de 8 anys, gratuït
 • Entrades en línia aquí

 

Horta de Sant Joan i el cubisme picassià

Sabíeu que el cubisme va néixer en un dels racons més bells de la Terra Alta? Al principi del segle passat, Picasso va fer dues estades a Horta de Sant Joan. El Cafè de Vives, l'Hostal del Trompet o el convent de Sant Salvador –al peu de la muntanya de Santa Bàrbara– són alguns dels punts d'aquest nucli que més freqüentava l'artista malagueny quan va pintar obres com La bassa d'Horta i La fàbrica d'Horta d'Ebre.

Avui, aquests racons són al vostre abast, ja sigui a peu o amb bicicleta, tot seguint la Ruta pels Indrets Picassians. I per conèixer encara millor l'obra de Pablo Picasso podeu visitar l'antic Hospital d'Horta, un edifici d'estil renaixentista que avui acull el Centre Picasso amb reproduccions de les teles que va pintar al poble. Per acabar-vos de posar a la seva pell, endinseu-vos a la cova dels ullals de Morango, al massís del Port, que va fascinar tant el pintor que avui es coneix com la Cova Picasso. Hi arribareu tot seguint la Ruta Cova de Picasso, apta per a tota la família.

Informació pràctica
 

 • Centre Picasso
 • Adreça: carrer de l'Hospital, s/n
 • Preu: 3 €; els més petits de 8 anys, gratuït

El Vendrell, la ciutat de Pau Casals

Ni durant els seus periples del continent europeu com a violoncel·lista, ni durant el seu exili a Puerto Rico, Pau Casals no va oblidar la seva infantesa al cèntric carrer de Santa Anna o les llargues temporades a Sant Salvador, el barri mariner del Vendrell. Us recomanem començar la visita d'aquesta quarta etapa del Touring per a Famílies al Paisatge dels Genis justament al Museu Casa Nadiua, la casa on va néixer i on encara es conserven el piano i el bressol del músic.

Una bona mostra d'aquesta estima que Casals sempre va tenir per la seva ciutat natal va ser la construcció, a primera línia del passeig marítim de Sant Salvador, de la casa d'estiueig que avui acull el Museu Pau Casals. Aquest centre, avui rehabilitat, disposa d'un jardí mirador des del qual podreu imaginar-vos la vida del petit Pau abans de convertir-se en un dels grans viol·loncelistes de la història.

Informació pràctica
 

 • Museu Pau Casals
 • Adreça: avinguda de Palfuriana, 67; platja de Sant Salvador
 • Preu: 8 €; reduïda, 6 €, i els més petits de 8 anys, gratuït
 • Entrades en línia aquí

 

 • Casa Nadiua
 • Adreça: carrer de Santa Anna, 4
 • Horari: obert de dimarts a diumenge
 • Preu: 2,20 €; els més petits de 8 anys, gratuït
 • Entrades en línia aquí