El destí tràgic de Walter Benjamin, convertit en una òpera

Antoni Ros-Marbà estrena al Gran Teatre del Liceu una composició sobre la vida del pensador

El monument en homenatge a Walter Benjamin a Portbou
El monument en homenatge a Walter Benjamin a Portbou Wikimedia Commons
19 de juliol del 2025
Autor
Genís Casanovas
Guardar a favorits

Una òpera encarregada al compositor i director Antoni Ros-Marbà que parla sobre la biografia i el tràgic final del pensador Walter Benjamin a Portbou s'estrena al Gran Teatre del Liceu en una versió semiescenificada, els dies 19 i 21 de juliol.

És una creació d'Antoni Ros-Marbà, un director d'orquestra i compositor nascut a l'Hospitalet de Llobregat l'any 1937, que mostra la vis com a compositor d'un artista a qui estem més acostumats a veure dirigir formacions simfòniques. Ell, però, ja componia abans de dirigir i ha fet d'aquesta tasca un dels pilars de la seva trajectòria musical.

Ara, estrena un encàrrec del Liceu i porta a l'escenari un muntatge que es basa en un llibret d'Anthony Carroll Madigan, un músic i professor de cant que ja havia col·laborat amb Ros-Marbà en l'escriptura del llibre Un acto de libertad (2008) i que ara ha creat el llibret per a aquesta òpera.

És un retrat musicat del filòsof i pensador alemany Walter Benjamin, que es va suïcidar en un hotel de Portbou (Girona) després d'haver travessat la frontera entre França i Espanya pels Pirineus fugint dels nazis que el perseguien per la seva condició de jueu. El llenguatge de la composició és d'alta qualitat literària i atresora tots els coneixements de l'autor sobre la vida del pensador, gran amic de Theodor W. Adorno i Bertold Brecht, entre altres figures intel·lectuals d'aquell temps.

L'ascens del nazisme va obligar el pensador a refugiar-se primer a Eivissa, després a París i posteriorment a Dinamarca (amb Brecht) i a Sanremo. El pensador no va voler viatjar als EUA i finalment es va veure obligat a travessar a peu els Pirineus. A Portbou, però, amenaçat de ser lliurat a la Gestapo, el pensador va utilitzar una dosi letal de morfina per suïcidar-se. Les seves restes reposen encara al cementiri de Portbou.

El muntatge compta amb el finançament del Ministeri de Cultura en el marc de la Capitalitat Cultural de Barcelona, impulsada pel Ministeri de Cultura i l'Ajuntament de Barcelona. Pel que fa a la interpretació, destaquen el tenor nord-americà Peter Tantsits, com a Benjamin, i la mezzosoprano Laura Vila, com a Dora Pollack Benjamin, entre altres intèrprets.

Entre les peculiaritats d'aquest muntatge semiescenificat, cal esmentar la participació (amb el mapatge de projecció, la il·luminació, l'escenografia digital i el disseny de so que es veuran en escena) d'un dels estudis de creació visual més destacats de Catalunya, Playmodes. L'estudi de recerca audiovisual de les terres gironines contribueix a explicar visualment la història del darrer capítol de la vida de Benjamin.