Desxifren els manuscrits més antics de la Gran Bretanya

Entre aquests, d'origen romà, hi ha la primera referència coneguda a Londinium i un registre de deutes amb data 8 de gener de l'any 57

Escriba amb tauletes i estilets a una tomba romana
Escriba amb tauletes i estilets a una tomba romana
2 de juny del 2016
Autor
Daniel F. Galeote
Les obres de construcció de la nova seu de l'empresa Bloomberg per a Europa, a Londres, van deixar al descobert 405 tauletes per escriure romanes entre els anys 2010 i 2014. Ara, el Museu d'Arqueologia de Londres (MOLA) ha publicat les conclusions del seu estudi, arran del qual 87 tauletes han estat desxifrades. Amb aquest descobriment, s'ha més que quadruplicat el nombre de tauletes romanes recuperades i interpretades a la capital del Regne Unit fins avui. De fet, la de Bloomberg és la col·lecció més gran, primerenca i significant del país.

Com era habitual, els antics romans van utilitzar estilets per escriure sobre una capa de cera d'abella ennegrida que cobria la fusta. La cera no va sobreviure al pas del temps adherida a les tauletes, però en alguns casos els gravats van traspassar-la i el missatge va acabar marcat a la fusta. Enterrades en el fang del riu Walbrook sense entrar en contacte amb l'oxigen, que les hauria fet malbé, les tauletes s'han conservat prop de 2.000 anys. Val a dir que en el temps en què Londres encara era Londinium, el rierol fluïa a l'aire lliure pel mig de la ciutat. Avui, el Walbrook és un més dels afluents del Tàmesi que han quedat enterrats pel creixement de la ciutat.

Roger Tomlin, expert en escriptura cursiva romana, ha aconseguit desxifrar i interpretar els manuscrits amb l'ajuda de mètodes fotogràfics digitals. A les tauletes, algunes de les quals van ser escrites en la primera dècada d'ocupació romana de l'illa, les persones que van viure, treballar i comerciar a Londres han deixat impresos els seus noms, esdeveniments, negocis i organització social.

Entre els textos hi ha la referència a Londres més antiga coneguda, d'entre el 65 i el 80 dC; un alfabet que podria ser fruit d'una pràctica o d'una demostració d'alfabetització, i un document financer amb data 8 de gener del 57 dC. Segons investigadors del Museu d'Arqueologia de Londres, aquest últim és el document intrínsecament datat més antic dels que s'han trobat al Regne Unit.