Deu anys de la troballa d'en Pau

Es compleixen deu anys del descobriment de l'homínid fòssil més conegut de Catalunya, el ‘Pierolapithecus catalaunicus'

Reproducció de Pau a la seu de l'ICP
Reproducció de Pau a la seu de l'ICP
7 de desembre del 2012
Autor
Carla Galisteo
Els dies 4 i 5 de desembre de 2002, ara fa deu anys, investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) van trobar, al jaciment de l'Abocador de Can Mata dels Hostalets de Pierola, el crani i restes fòssils d'un homínid de 12 milions d'anys. Les excavacions posteriors van desenterrar fins a 84 restes de l'esquelet d'una nova espècie, desconeguda fins aleshores, el ‘Pierolapithecus catalaunicus'.

Aquest homínid, batejat amb el nom de Pau, va habitar Catalunya durant el Miocè, període en què es va produir l'origen de la família ‘Hominidae', fa entre 13 i 9 milions d'anys. En Pau va revolucionar la comunitat científica i es va consolidar com el punt de partida per entendre l'origen de l'anatomia moderna d'aquesta família, a la qual pertanyem els humans i els nostres parents més propers, els antropomorfs.

Arran de la troballa d'en Pau s'han trobat a la zona del Vallès-Penedès milers de fòssils de vertebrats terrestres, pertanyents a altres gèneres d'homínids com l'‘Anoiapithecus' i el ‘Dryopithecus'. El ‘Pierolapithecus' s'ha utilitzat com a referència per a la comunitat científica de tot el món en els estudis i comparacions d'aquestes i altres troballes posteriors. Aquesta dècada de descobriments i recerca han consolidat Catalunya com el lloc amb un millor registre d'homínids fòssils del Miocè.

Dos anys després del descobriment, el novembre de 2004, en Pau es va donar a conèixer al món a través de la revista científica ‘Science'. Fins avui, una desena d'articles de divulgació publicats a les revistes científiques internacionals més prestigioses han resseguit la recerca que ha generat aquest homínid. La darrera notícia ha estat precisament dedicada als deu anys d'en Pau, i s'ha publicat aquest mes de desembre a la revista ‘Investigación y Ciencia'. Els autors, David M. Alba i Salvador Moyà-Solà, repassen aquesta dècada de recerca paleontològica en l'article ‘Pierolapithecus y la evolución de los homínidos'.

També amb motiu de l'aniversari del ‘Pierolapithecus catalaunicus', el Museu de Paleontologia de l'ICP ha organitzat un extens programa d'activitats dedicades a l'homínid que s'allargarà fins al desembre de 2013. Entre moltes altres activitats, el passat mes de setembre es va inaugurar l'exposició ‘Gairebé humans: origen i evolució dels hominoïdeus', i els dies 12 i 14 de desembre es podrà visitar el fòssil original d'en Pau a l'ICP.