El Cap de Setmana Ibèric convida a redescobrir el nostre patrimoni arqueològic

Es desenvoluparan un centenar d'activitats gratuïtes per a totes les edats en els principals jaciments ibèrics de Catalunya

Jaciment ibèric d'Ullastret, al Baix Empordà
Jaciment ibèric d'Ullastret, al Baix Empordà Wikimedia Commons
1 d'octubre del 2018

El desenvolupament de la cultura ibèrica, entre els segles VI i I aC, ens ha llegat un patrimoni arqueològic tan monumental com espectacular. Durant tot l'any podeu conèixer els principals jaciments ibèrics del nostre país, així com els pobles que els habitaven, gràcies a la Ruta dels Ibers, un projecte de turisme cultural coordinat des del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Per aprofundir-hi encara més, els dies 6 i 7 d'octubre se celebra un esdeveniment especial: el Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers, que enguany arriba a la divuitena edició, i que proposa activitats gratuïtes per a totes les edats en els principals jaciments ibèrics de Catalunya. 

L'aigua en la cultura ibèrica
Com és habitual, se selecciona un tema específic del món ibèric entorn del qual es dissenyen les activitats, i en aquesta ocasió l'escollit ha estat l'aigua. Hi participen 23 jaciments que integren la Ruta dels Ibers: el Molí de l'Espígol (Urgell), la Moleta del Remei (Montsià), Puig Castellar (Barcelonès), Coll del Moro (Terra Alta), el Casol de Puigcastellet (Osona) i Darró (Garraf), entre altres. I, en total, es desenvolupen un centenar d’activitats: reconstruccions històriques, tallers d’experimentació, visites guiades amb destacats arqueòlegs del país, visites teatralitzades, exposicions, tastos de menjar i beguda ibèrica, etc. 

Per exemple, al MAC-Olèrdola (Baix Penedès) podreu gaudir d'entrada lliure i participar en un visita comentada al jaciment amb l’aigua com a protagonista, el dissabte 6 d'octubre, a les 18 h. L'endemà, d'11 a 14 h, s'oferirà una teatratilització entorn del món ritual i l’aigua entre els ibers, una visita guiada al jaciment i un taller de tintoreria, per experimentar amb l'aigua i els colors. D'altra banda, el MAC-Ullastret (Baix Empordà) proposa, el dissabte 6 d'octubre, a les 12 h, una visita guiada a la ciutat ibèrica d’Ullastret per conèixer les infraestructures relacionades amb l’aigua, tant de subministrament com d’evacuació. El diumenge 7 d'octubre, a les 11.30 h, la visita guiada us descobrirà l’antic estany d’Ullastret, molt probablement accessible des del mar en època ibèrica, que fou dessecat durant la segona meitat del segle XIX.

Durant aquest dos dies, no us oblideu de seguir la programació i de compartir les vostres experiències a través de les xarxes socials amb l'etiqueta #csi_ibers. Trobareu més informació i el programa al web