El centre maia de Tonina és més gran del que es creia

Els nous treballs arqueològics han revelat una piràmide de setanta metres d'altura i nombrosos edificis amb funcions diverses

La ciutat maia de Tonina
La ciutat maia de Tonina
20 de juliol del 2015
Autor
Redacció
Tonina, una ciutat maia ubicada a l'estat mexicà de Chiapas, no gaire lluny de Palenque, és dues vegades més gran del que es creia fins al moment, amb àrees definides per places, temples, cases i edificis administratius. Aquesta és la conclusió a la qual han arribat els arqueòlegs de l'Institut Nacional d'Antropologia i Història de Mèxic.

Fins ara s'havia pensat que l'acròpoli de Tonina estava situada en un turó, però els nous treballs arqueològics han permès demostrar que el que hi ha al seu peu és una gran piràmide de setanta metres d'altura i amb 208 esglaons de pedra que havia quedat amagada a la base de l'edifici. "Es pensava que tots els turons de la ciutat eren naturals, i ara hem pogut demostrar que aquest va ser construït pels habitants de la ciutat en forma de piràmide", ha explicat Emiliano Gallaga, director del jaciment arqueològic.

A més, també s'han pogut localitzar més de 300 jeroglífics, en els quals es pot llegir el nom dels administradors de la ciutat. Aquests textos obren noves portes als acadèmics per estudiar el declivi de la civilització maia.