El Còdex Calixtí, recuperat

La policia l'ha trobat a la casa d'un extreballador de la catedral de Santiago de Compostel·la

'Codex Calixtinus'
'Codex Calixtinus'
5 de juliol del 2012
Autor
Juan Carlos Moreno
Un dia després de la detenció d'un extreballador de la catedral de Santiago de Compostel·la com a presumpte autor del robatori del Còdex Calixtí, aquest preuat manuscrit medieval ha aparegut en un garatge de Milladoiro, a la Corunya. Un garatge ubicat al mateix edifici on resideix l'electricista detingut.

Des de feia mesos, l'exempleat del temple, un electricista acomiadat pel bisbat, era considerat el principal sospitós del robatori d'aquesta obra mestra de la imatgeria romànica. I no ha estat aquesta l'única troballa feta per la policia nacional; en els escorcolls de les propietats de la família, a les províncies de la Corunya i Pontevedra, els agents també han trobat monedes antigues, així com una elevadíssima suma de diners.

Des del començament, les investigacions policials es van centrar en l'estret cercle d'aquells que tenien accés al valuós manuscrit. De fet, el director del museu de la catedral de Santiago, Ramón Yzquierdo, sempre va defensar com a "possibilitat més factible" que el Còdex hagués estat robat per una persona propera a l'entorn de la basílica, que sabia com esquivar les mesures de seguretat de la cambra cuirassada on es guardava.

Restava saber si la causa havia estat l'encàrrec d'un col·leccionista privat o una venjança personal entre membres de l'Església o personal subaltern. Detalls que la investigació encara en curs no ha tancat. L'important, en tot cas, és la recuperació d'aquest manuscrit miniat, tot just quan es complia l'any de la seva desaparició el 5 de juliol de 2011.

Realitzat al segle XII, el Còdex Calixtí consta de cinc llibres i deu el seu nom a la presumpta carta del papa Calixt II que l'obre. Entre els llibres recollits destaca sobretot el cinquè, una guia de pelegrins a Compostel·la, la primera del seu gènere. Un parell d'apèndixs amb peces musicals clouen el volum ara recuperat.