El foc torna a Reus amb motiu de la Festa de Sant Pere

La Tronada, l'encesa de la Víbria o la carretillada del Ball de Diables són alguns dels actes més destacats de la festa major de la capital del Baix Camp

Seguici de la Festa Major de Reus en honor de sant Pere
Seguici de la Festa Major de Reus en honor de sant Pere

Durant més de 300 anys, la plaça del Mercadal de Reus ha retronat amb l'esclat de petards i traques, una mostra inequívoca de l'arribada de la Festa Major de Sant Pere. L'esclat és conegut com la Tronada, l'antiga forma artesanal de preparar la pirotècnia que consisteix en un rec de pólvora traçat damunt de les lloses del paviment de la plaça sobre el qual es disposen, a distàncies més o menys regulars, mascles (o morters) i trons. Fidels a la tradició, el 24 de juny, després que el pregoner faci el crit a la festa des del balcó de l'ajuntament, s'encén la primera Tronada i amb el Toc General de Festa des del campanar comença una setmana plena d'activitat.

L'encesa no només la contemplen reusencs i visitants, sinó també els nanos, els gegants, la Mulassa o l'Àliga, dos dels elements més representatius del bestiari de la localitat. Un dels altres actes destacats de la festa és la Processó, que acaba a la plaça del Mercadal amb balls i amb una darrera tronada. El foc també és present en la carretillada de Sant Pere, que va a càrrec del Ball de Diables, i l'encesa de la Víbria, un drac a qui se li atribueix un alè mortífer, que, traslladat a l'actualitat, és el poder d'escopir foc per la boca.

Per a més informació, descarregueu-vos aquí el programa en PDF.