El fons fotogràfic Francesc Boix es lliura a la Generalitat

SÀPIENS va ser una de les entitats que va fer possible que no marxés de Catalunya

Francesc Boix al camp de Mauthausen el maig de 1945
Francesc Boix al camp de Mauthausen el maig de 1945
14 de setembre del 2016
Autor
Sònia Casas
La Comissió de la Dignitat ha lliurat a la Generalitat de Catalunya el fons fotogràfic de Francesc Boix, una col·lecció d'imatges de la Guerra Civil fetes quan Boix tenia 17 anys.L'objectiu és que aquest fons quedi dipositat a l'Arxiu Nacional de Catalunya de Sant Cugat perquè pugui ser consultat per tothom.

L'any 2013, la Comissió de la Dignitat, SÀPIENS, Ara Llibres i 46 particulars van evitar que un fons inèdit amb fotografies de la Guerra Civil i de la Catalunya dels anys 30 sortís de casa nostra. Després d'una laboriosa investigació, el coordinador de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, va descobrir la identitat del fotògraf desconegut que s'amagava darrere l'autoria de les imatges: Francesc Boix.

Així, el valor d'aquest fons és doble. Per una banda, pel testimoni intrínsec que representen aquestes imatges preses a Barcelona, a les Terres de l'Ebre i al front d'Aragó a l'inici de la guerra; per l'altra, pel fet de poder completar la biografia d'un personatge fascinant com Francesc Boix.

El ‘fotògraf de Mauthausen'

Francesc Boix (1920-1951) ha passat a la història com el ‘fotògraf de Mauthausen' per la seva tasca retratant els primers dies de l'alliberament d'aquest camp de concentració on havia estat presoner durant la Segona Guerra Mundial. Aquestes imatges, juntament amb d'altres fetes dins del camp i que ell mateix es va encarregar d'amagar i preservar, van ser decisives a l'hora de criminalitzar alguns caps del III Reich durant el judici davant el Tribunal Internacional de Nuremberg. El testimoni de Boix va causar un impacte tan gran a la sala que tant el fiscal nord-americà com el soviètic li van dedicar unes línies en les seves respectives memòries.

Boix va morir a París a causa d'una malaltia relacionada amb la seva estada al camp. El fotògraf català residia a la capital francesa des de la fi de la guerra, on va poder treballar de reporter i retratar celebritats com Picasso.

SÀPIENS va dedicar un article a la vida de Francesc Boix i a la troballa d'aquest fons inèdit l'agost de 2013, en el número 132.