El Govern dóna el tret de sortida a la commemoració dels 80 anys de la Guerra Civil

L'acte inaugural se celebrarà dilluns 18 de juliol al Palau de la Música i homenatjarà les víctimes de totes les guerres

 -  Generalitat de Catalunya
- Generalitat de Catalunya
15 de juliol del 2016
Autor
Laura Quero
El proper dilluns 18 de juliol s'inaugura el programa commemoratiu dels 80 anys de l'inici de la Guerra Civil Espanyola. L'acte institucional "L'últim assaig" tindrà lloc al Palau de la Música Catalana a les 19.30 hores i prendrà com a referència la figura de Pau Casals, símbol de la concòrdia i la pau. "L'últim assaig" homenatjarà les persones que van patir la guerra i reivindicarà els valors universals de pau, justícia i reparació.

L'acte estarà presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, acompanyat del conseller d'Afers Exteriors Raül Romeva. També hi assistirà la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

"L'últim assaig" recupera el concert que havien d'interpretar l'orquestra de Pau Casals, l'Orfeó Gracienc i la soprano Conxita Badia a la inauguració de l'Olimpíada Popular de Barcelona. Però el 18 de juliol del 1936 l'aixecament militar al Nord d'Àfrica i el consegüent esclat de la Guerra Civil van provocar que se suspengués el concert.

Per recordar aquests fets, l'actriu i cantant Helena Miquel, juntament amb els actors Toni Sevilla i Maria Rodríguez, dirigiran l'acte fent nombroses referències a escriptors cèlebres com Pere Calders, George Orwell, Antonio Machado o Joan Sales, entre d'altres. L'Orfeó Gracienc i la Coral Càrmina, dirigits per Poire Vallvé; l'Orquestra Simfònica del Vallès, dirigida per Rubén Gimeno, i la Companyia Elèctrica Dharma, acompanyaran l'acte amb diverses interpretacions musicals.

"L'últim assaig és el primer dels actes que es duran en el marc de la commemoració dels 80 anys de la Guerra Civil. Aquest projecte és un exercici de memòria democràtica i ha estat impulsat pel Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència amb la col·laboració del Memorial Democràtic, el Memorial Democràtic, l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), el Museu Memorial de l'Exili (MUME) i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE). Es pot consultar el programa complet al web '80 anys de guerra civil'.