El MAC Empúries desemmascara Bacus

L'equipament vol donar a conèixer totes les cares de la deïtat del vi amb l'exposició 'Bacus, les màscares del déu'

Estàtua del déu Bacus
Estàtua del déu Bacus Getty Images
1 de juliol del 2019

Si us diem Bacus, de segur que pensareu en vi. I no aneu errats, perquè Bacus, efectivament, va ser el déu del vi, però també ho va ser del teatre i de la fecunditat. Aquestes cares més desconegudes són les que dóna a conèixer el Museu d'Arqueologia de Catalunya a Empúries amb l'exposició 'Bacus, les màscares del déu', que es pot visitar fins al 15 de setembre. La mostra vol difondre altres aspectes més desconeguts de Bacus, com el teatre o el pas del temps en relació amb les estacions i els rituals del seu culte. També descobreix els orígens d'aquest déu polièdric -l'últim que va ingressar a l'Olimp-, les seves gestes, la composició del seu seguici, el seu paper en l’origen del teatre, els elements que el simbolitzen i el seu marcat caràcter de divinitat domèstica. 

Per fer-ho, l'exposició mostra elements relacionats amb aquest déu romà i el seu món que es conserven en altres museus catalans, com els Hermes bàquics del mateix MAC-Empúries i Tarragona. També inclou sis peces del Museu de Badalona i 56 objectes que procedeixen d’11 museus i jaciments arqueològics de Catalunya. Tots ells testimonien l’arrelament d’aquesta divinitat en la societat de l’època romana.

Al voltant de la mostra s'han organitzat activitats paral·leles com 'Les nits de Bacus', un itinerari dramatitzat que s'inicia a l'exposició i continua per diversos indrets del jaciment d'Empúries, o un taller de màscares en què els petits de la casa fabricaran una màscara teatral del déu Bacus. En la primera, s'ofereix una copa de vi durant l'itinerari.

Abans d'arribar al MAC Empúries l'exposició va estar al Museu de Badalona.

Dades d'interès
 

  • ​Dates de l'exposició: del 15 de juny al 15 de setembre.
  • Horari: de dilluns a diumenge, de 10 a 13.30 h i de 16.30 a 19.30 h.
  • Preu: entrada lliure amb el tiquet d’entrada al jaciment.
  • Lloc: MAC Empúries (Puig i Cadafalch, s/n. 17130 l'Escala).
  • Dates de l'itinerari dramatitzat 'Les nits de Bacus': 12 de juliol (20 h), 17 d’agost (19.30 h) i 10 de setembre (19 h).
  • Dates del taller de màscares: 20 de juliol, 18 d’agost i 8 de setembre, a les 11.30 h. Aquesta activitat és gratuïta, tret de la del 20 de juliol, ja que es fa en el marc del festival 'Familiaria'.
  • Per participar a l'itinerari dramatitzat i al taller de màscares cal fer reserva prèvia a l'e-mail reservesempuries@gencat.cat o al telèfon 972 77 59 76.
  • Més informació, al web del Museu.