El MHCat participa en una monografia museística internacional

L'obra tracta sobre la conservació de les col·leccions per a generacions futures amb aportacions de museus de 15 estats de tot el món

Seu del Museu d'Història
Seu del Museu d'Història
18 de febrer del 2013
Autor
Carla Galisteo
El Museu d'Història de Catalunya (MHCat) ha participat en l'obra col·lectiva ‘Que reste-t-il du présent? Collecter le contemporain dans les musées de société', una monografia sobre la conservació de les col·leccions museístiques per a generacions futures que recull aportacions de museus de 15 estats de tot el món. El MHCat és l'únic museu de l'estat espanyol que ha estat convidat a participar en aquesta iniciativa, coeditada pel Musée Basque et de l'Histoire de Baiona, la Société des Amis du Musée Basque i la Fédération des écomusées et musées de société.

En el context actual d'una contemporaneïtat efímera, on tot passa molt de pressa, aquesta publicació tracta les qüestions i els criteris que els museus han de tenir en compte a l'hora de col·leccionar les obres i els objectes de la vida actual que en un futur formaran part del passat històric de la societat a la qual pertanyen. En aquest sentit, parla de com escollir allò que pot o ha de ser col·leccionat quan tot és potencialment "col·leccionable".

L'aportació del museu català ha estat la redacció d'un capítol dins de l'obra general, titulat ‘Faire une collection, construire une mémoire: l'expérience du Musée d'Histoire de la Catalogne' i signat pel seu director, Agustí Alcoberro, i la conservadora Mariona Companys. En l'estudi, el MHCat es presenta com un exemple de les iniciatives que s'estan duent a terme per preservar els objectes i les col·leccions del present per al futur immediat.
A través de l'explicació de l'estratègia que el museu ha utilitzat per estructurar les exposicions que fan referència a la història contemporània de Catalunya en els darrers 75 anys (des de la Guerra Civil fins a la construcció de la Catalunya contemporània fins a l'actualitat), mostra la preocupació per les actuacions que cal seguir per a la col·lecció i la preservació dels objectes del present susceptibles de convertir-se en patrimoni en el futur.

La monografia, que ha publicat l'editorial Le Festin, compta amb aquesta i les aportacions d'altres 41 autors de museus de 15 estats. Entre els participants hi ha el National Museum of Ireland, el Deutsches Historisches Museum de Berlín, el New York State Museum, el Musée de la Civilisation del Quebec o el Museo de la Memoria de Santiago de Xile.