El MNAC reivindica el llegat artístic de Gala Dalí

L’exposició ‘Gala, Salvador Dalí. Una habitació pròpia a Púbol’ s'endinsa en el vessant creatiu d'aquesta figura fonamental en les avantguardes del segle XX

17 de juliol del 2018

El 7 de setembre de 1894, naixia a la ciutat russa de Kazan una figura que, tot i no haver rebut el reconeixement merescut com a artista, és essencial per entendre l'art i les avantguardes del segle XX. Acostumada a conviure en un ambient intel·lectual, Gala va ser la dona del poeta Paul Éluard i va inspirar els quadres de Max Ernst i les fotografies de Man Ray, entre d'altres, però sobretot va ser musa del seu segon marit, Salvador Dalí. El seu paper, però, no es limitaria al de protagonista dels quadres del pintor figuerenc, sinó que Gala va ser una artista de ple dret, tal i com mostra l'autoria compartida d'algunes obres i el seu llegat artístic a títol individual.

Per reivindicar la seva rellevància artística, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) organitza l'exposició 'Gala Salvador Dalí. Una habitació pròpia a Púbol', la primera dedicada exclusivament a la seva figura. La mostra, que es pot visitar fins al 14 d'octubre de 2018, presenta una artista capaç d'escriure, de dissenyar la seva pròpia roba, de crear la seva pròpia imatge i d'esdevenir imprescindible per al llegat de Salvador Dalí. Ho fa mitjançant un conjunt d’objectes surrealistes, cartes, postals i llibres, a més de vestits i objectes del tocador personal de Gala. Tanmateix, per observar la seva influència en altres autors, l'exposició recull una seixantena d'obres, olis i dibuixos de Salvador Dalí i peces d'artistes destacats de les avantguardes com Pablo Picasso, Cecil Beaton i els esmentats Max Ernst i Man Ray, entre d'altres. 

Jocs surrealistes
Amb motiu de l'exposició, el MNAC ha preparat algunes activitats complementàries com el joc de pistes 'Misteri surrealista', que proposa descobrir indicis amagats al llarg d'un recorregut amb la finalitat de trobar Salvador Dalí, o la 'Nit Gala', una vetllada que se celebrarà el proper 5 de setembre en què s'obriran les portes de l'exposició, es durà a terme el joc en viu 'En els somnis de Gala Salvador Dalí' i es projectarà el documental 'Elena Dimitrievna Diakonova Gala', dirigit per Sílvia Munt.

Per a més informació, descarregueu-vos aquí el programa d'activitats en PDF.