El mosaic de Joan Miró a la Rambla de Barcelona, en perill

L'obra, que no disposa de cap element senyalitzador i que cada dia és trepitjada per centenars de persones, pateix un greu deteriorament

Mosaic de Joan Miró a la Rambla -  Wikimedia commons
Mosaic de Joan Miró a la Rambla - Wikimedia commons
29 de desembre del 2016
Autor
Francina Fortuny
El mosaic de Joan Miró situat al Pla de l'Ós de la Rambla acaba de complir 40 anys i cada dia té menys rajoles; concretament, falten les de color blau, que estan fetes amb un material menys resistent que el de les seves companyes. Aquest enrajolat, de 65 metres quadrats, va ser dissenyat per donar la benvinguda als visitants que arribessin a la ciutat per mar.

Passejant per la Rambla en direcció al port, passem per davant de l'emblemàtic Liceu, la Casa dels Paraigües o el mercat de la Boqueria. Tot i això, no hi ha cap referència al mosaic de Joan Miró. Tothom el trepitja i hi passa per sobre, però pocs s'aturen a contemplar-lo. És un mosaic de forma circular, de cinc colors i amb una fletxa en sentit ascendent.

En els darrers anys, ha estat sotmès a dos tractaments de restauració; el primer es va fer el 1992, i el segon, el 2007, i va tenir un cost de 32.000 €. A dia d'avui, malgrat el seu deteriorament, no està prevista cap actuació ni la instal·lació de cap element senyalitzador que expliqui als turistes el significat d'aquesta obra d'art. Xavi Massip, d'Amics de la Rambla, explica: "Sorprèn que encara tants barcelonins no tinguin idea de l'existència d'aquest mosaic".

La història d'aquest mosaic es remunta als anys 70, quan Joan Miró va voler fer un regal a la seva ciutat natal. Va concebre monuments que donessin la benvinguda als visitants que arribessin per terra, mar i aire. Per això, a més del mosaic de la Rambla, trobem el mural de l'aeroport, a la façana de la Terminal 2, que saluda els visitants que arriben per aire. La tercera escultura, pensada per saludar els turistes que arribessin per terra, s'havia de situar al Parc de Cervantes, però finalment va ser desestimada.