El MUHBA presenta una exposició sobre la Barcelona més marítima

La mostra explora la relació de la capital catalana amb el mar en dues parts: una centrada en l'època medieval, i una altra en la història contemporània

Imatge del moll de muralla, vers el 1888
Imatge del moll de muralla, vers el 1888 Arxiu fotogràfic del Museu Marítim de Barcelona

'Barcelona capital mediterrània'. Aquest és el títol d'una mostra que explora el vincle històric de la ciutat amb el mar com a motor de la seva història i la recuperació de l'accés al litoral després de l'enderroc de la muralla de mar, entre el 1878 i el 1881. L'exposició, que es pot veure al Museu d'Història de Barcelona (plaça del Rei), es divideix en dues parts: 'La metamorfosi medieval, segles XIII-X', situada al Saló del Tinell, i 'La conquesta del litoral, del segle XX al segle XXI', situada a la capella de Santa Àgata.

El primer àmbit explora el paper que va tenir l'activitat comercial mediterrània en el naixement del municipi de Barcelona, tot aturant-se en l'estructura social i institucional de la nova societat. El segon àmbit comença al segle XIX, quan l'enderroc de la muralla de mar, entre el 1878 i el 1881, va tornar a obrir Barcelona al litoral, després de més de 350 anys de tancament defensiu, i acaba al segle XXI, tot analitzant el repte d'aconseguir un nou model d'actuació al litoral. Aquest segon apartat ressegueix en ordre cronològic el desenvolupament del litoral, aturant-se en l'establiment de les línies ferroviàries que van constituir una mena de segona muralla o en els projectes desenvolupats en la dècada de 1980.

'Barcelona capital mediterrània' forma part d'un projecte de recerca, difusió i patrimonialització del Museu d'Història de Barcelona que ja va incloure una exposició sobre el port franc i la zona franca i que es clourà a finals d'aquest any amb una altra mostra sobre el port modern, tot coindicint amb el 150è aniversari de la Junta d’Obres del Port de Barcelona. 

Activitats paral·leles
L'exposició es completarà amb activitats paral·leles, com ara visites guiades, i itineraris medievals i pel litoral contemporani.


Dades d'interès:

  • Dates: del 29 de març al 31 de desembre de 2019.
  • Horari: de dimarts a dissabte, de 10 a 19 h. Diumenge, de 10 a 20 h.
  • Lloc: Museu d'Història de Barcelona (MUHBA). Plaça del Rei. Barcelona.
  • Preu: 6 € (entrada general). Consulteu els descomptes al web del Museu.

Per a més informació, consulteu el web del Museu d'Història de Barcelona.