El Museu de Lleida, bé d'interès nacional

La institució inclou les col·leccions de l'antic Museu Diocesà, el fons d'arqueologia de l'Institut d'Estudis Ilerdencs i el tresor de la catedral de Lleida

Vista de la ciutat de Lleida -  Wikimedia commons
Vista de la ciutat de Lleida - Wikimedia commons
30 de desembre del 2016
Autor
Laura Quero

El Govern ha declarat el Museu de Lleida Diocesà i Comarcal museu d'interès nacional. La iniciativa del Departament de Cultura es va posar en marxa el passat setembre, en ple litigi sobre el retorn de les obres del monestir de Sixena que reclama Aragó. Posteriorment, la Junta de Museus de Catalunya va aprovar la declaració de la institució com a "museu d'interès nacional", en considerar que té "una significació especial per al patrimoni cultural de Catalunya".

El fons del Museu està format per uns 32.000 objectes provinents de tres col·leccions diferents: la de l'antic Museu Diocesà, la d'arqueologia de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, i la del tresor de la catedral de Lleida. Les peces del museu comprenen totes les èpoques de la història de l'art del nostre país, i és per això que el del Museu de Lleida és un patrimoni museístic de primer ordre.

Les peces d'art, que van des del paleolític fins al Renaixement i el Barroc, no només il·lustren moments clau de les Terres de Ponent, sinó que ajuden a comprendre globalment la història de Catalunya i dels territoris vinculats a la nostra cultura.