El Museu Episcopal de Vic recorda el bisbe Oliba

L'exposició 'Oliba episcopus' reuneix testimonis materials i documentals de la vida del bisbe procedents de diferents col·leccions de Catalunya i Europa

Estàtua en homenatge a Oliba de Cerdanya davant de la catedral de Sant Pere de Vic
Estàtua en homenatge a Oliba de Cerdanya davant de la catedral de Sant Pere de Vic Wikimedia Commons
15 d'octubre del 2018

Oliba de Cerdanya, comte, monjo, abat i, des del 1018, bisbe d’Osona, és un dels personatges més importants de la Catalunya medieval. Quan era bisbe va emprendre moltes iniciatives com la Pau i Treva de Déu, un moviment social impulsat al segle XI per l’Església i els pagesos contra les violències dels nobles feudals. La seva rellevància va més enllà dels termes espirituals, culturals i institucionals, i destaca en les relacions internacionals i la creació artística.

En homenatge al mil·lenari del seu bisbat, el Museu Episcopal de Vic obre les portes, el 27 d'octubre, de l’exposició 'Oliba episcopus', que en el marc del projecte “Episcopus” del Bisbat de Vic proposa una visió renovada d’Oliba. Es reuneixen testimonis materials i documentals de la vida d’Oliba i del seu entorn, juntament amb altres de coetanis, procedents de diferents col∙leccions de Catalunya i Europa (Vic, Barcelona, Girona, Madrid, París, Hildesheim i Ciutat del Vaticà). Entre les obres exposades destaquen les dues bíblies de Ripoll i de Roda, promogudes per Oliba, que juntament amb els fragments d’una tercera bíblia, la de Fluvià, es reuneixen per primer cop en aquesta exposició. 

Per aprofundir-hi
La mostra s'allargarà fins al 10 de febrer de 2019 i paral·lelament es realitzaran altres activitats com l'espectacle artístic 'Pau i Treva' a la catedral de Vic, el dissabte 27 d’octubre, a les 20 h. Es faran visites comentades a l'exposició 'Oliba episcopus' els diumenges, a les 13 h, i es podrà visitar la catedral d’Oliba, els dissabtes, a les 17 h, i gaudir d’una visita a l’exposició a càrrec del seu comissari, Marc Sureda, conservador del Museu Episcopal de Vic.

També s’organitzaran conferències sobre el bisbat d’Oliba i els manuscrits en època medieval, el 21 de novembre i el 24 de gener, respectivament. I es podrà participar en el congrés internacional 'Oliba de Vic. Un bisbe de 1000 anys enrere’, del 8 al 10 de novembre, i en una jornada sobre la catedral del bisbe Oliba en la Catalunya i l’Europa del segle XIX, al febrer de 2019.

Més informació al web del Museu Episcopal de Vic.