El Renaixement i el Barroc tornen a brillar al MNAC

La nova il·luminació de la col·lecció destaca les característiques originals de les obres

Una de les peces de la col·lecció del Renaixement i el Barroc que s'exposa al MNAC
Una de les peces de la col·lecció del Renaixement i el Barroc que s'exposa al MNAC Fundació Endesa
31 de gener del 2018

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) acaba de presentar la col·lecció de Renaixement i Barroc, que ha estat dos anys tancada al públic. 

La nova presentació de la col·lecció permet descobrir unes 250 obres, entre pintures, estampes i dibuixos, escultures i arts decoratives, a més d’un fons bibliogràfic, que són una selecció de l’extraordinària col·lecció de 1.400 obres d’aquest període que posseeix el Museu. Amb aquesta nova presentació, a més, gairebé es duplica el nombre d’obres exposades, que passen de 130 a 250, i creix l’espai que les acull, en total, 1.313 m2. 

Un sistema lumínic innovador
A més d’estrenar un nou discurs i concepte expositiu i d’incorporar noves obres, la col·lecció és la més sostenible del MNAC en termes d’eficiència energètica: la il·luminació actual de les obres suposa un estalvi energètic del 75% respecte de l'anterior sistema lumínic. 

Aquest estalvi és possible gràcies a la col·laboració de la Fundació Endesa, que ha finançat el nou projecte d’il·luminació, un nou sistema que, a més dels beneficis mediambientals, permet destacar les característiques originals de les obres d’art i contribueix a la seva conservació preventiva. 

Una llum que no es veu
“La millor llum, la que hem volgut aconseguir, és la llum que no es veu”, ha afirmat el director general de la Fundació Endesa, Carlos Gómez-Múgica. “La llum ha de permetre centrar la mirada en el que és realment important, l’obra, i alhora ha de respectar i destacar les característiques originals de què li va dotar l’artista”, ha afegit. 

La Fundació Endesa i el talent 
La il·luminació de la sala del Renaixement i Barroc és un dels 70 projectes d’il·luminació que ha desenvolupat la Fundació Endesa a Catalunya. Aquesta iniciativa s’emmarca en el lema 'Il·luminem Talent'. Des dels seus orígens, la Fundació Endesa impulsa la il·luminació de béns del patrimoni històric i artístic, així com la promoció, recuperació i conservació de l’art i la cultura, dels quals la il·luminació que avui s’inaugura n’és un clar exemple.