El vuitè tresor del cinema europeu és a Cardona

L'Acadèmia del Cinema Europeu atorga aquest títol a la col·legiata de Sant Vicenç, on es va rodar ‘Campanades a mitjanit', d'Orson Welles

La col·legiata de Sant Vicenç de Cardona -  Pepo Segura
La col·legiata de Sant Vicenç de Cardona - Pepo Segura
28 de juliol del 2016
Autor
Redacció
L'Acadèmia del Cinema Europeu (EFA) ha concedit el títol de ‘Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea' a la col·legiata de Sant Vicenç de Cardona. L'edifici rebrà el guardó a l'octubre per haver estat un dels escenaris del rodatge de ‘Campanades a mitjanit', pel·lícula escrita, dirigida i interpretada per Orson Welles.

El títol serà concedit 50 anys després de l'estrena de la pel·lícula al Festival de Canes. Amb motiu de la designació, 25 cineastes europeus, membres de la Junta Directiva de l'EFA, presidida per la directora polonesa Agnieszka Holland, arribaran a la ciutat el 21 d'octubre per prendre part en diferents actes i col·locar una placa commemorativa.

Primer ‘tresor' del cinema europeu a l'Estat espanyol

La col·legiata de Sant Vicenç de Cardona serà la vuitena localització europea en rebre la distinció i la primera de l'Estat espanyol. Es tracta d'un dels edificis més importants de l'arquitectura catalana del segle XI i un monument cabdal de Catalunya que es manté en un estat excel·lent de conservació. Situat al cim del turó que domina la vila de Cardona, el lloc està íntimament relacionat amb el llinatge dels Cardona i forma part del conjunt del castell, símbol de la resistència durant la guerra de Successió.

Ara com ara, les plaques commemoratives s'han instal·lat en set espais: el Centre Bergman, a Fårö; el Centre Memorial Eisenstein, a Moscou; la casa dels germans Lumière, a Lió; el museu El Món de Tonino Guerra; les escales d'Odessa; la Nòria de Viena (el Riesenrad) del Prater, i el Museu Sergei Paradjanov, de Yerevan.

Orson Welles a Cardona
La relació d'Orson Welles amb Catalunya va començar l'any 1954, quan va rodar-hi algunes escenes de ‘Mr. Arkadin'. A la finca La Senya Blanca, propietat de Josep Ensesa a S'Agaró, va tenir lloc la històrica trobada amb Josep Pla, que tot i menysprear el cinema va reconèixer irònicament davant Welles que "aquest és un home que pesa molt".

Deu anys més tard, Welles buscava un castell medieval per al rodatge de ‘Campanades a mitjanit', en el qual ambientar l'Anglaterra de la guerra dels Cent Anys. L'elecció va recaure en la col·legiata de Sant Vicenç de Cardona.

Durant dues setmanes de 1964 es van passejar pels carrers de la vila, que als anys 60 no comptava ni amb 7.000 habitants, actors com John Gielgud, Keith Baxter, Marina Vlady, Norman Rodway, Fernando Rey i el mateix Welles.