Els antics cananeus importaven animals des d'Egipte

Fa 5.000 anys, rucs, ovelles i cabres van arribar a l'antiga Gat des del Nil per ser sacrificats

Sacrifici de cabres en una tomba de la dinastia XII d'Egipte
Sacrifici de cabres en una tomba de la dinastia XII d'Egipte
29 de juny del 2016
Autor
Daniel F. Galeote
Un equip d'arqueòlegs ha trobat proves que els antics cananeus van importar i sacrificar animals des d'Egipte fa uns 5.000 anys. L'anàlisi isotòpica d'un ruc, ovelles i cabres trobades a l'antiga Gat, al jaciment de Tell es-Safi, demostren que els animals van néixer i es van criar a la vall del riu Nil per arribar a Canaan poc abans de la seva mort, durant el bronze antic.

Aren Maeir, cap de l'excavació a Gat, afirma que el fet que hi hagués contactes comercials entre Egipte i Canaan en aquella època no és nou, però sí que ho és que els animals formessin part del comerç i que anessin d'Egipte a Canaan. Fins ara, el comerç d'animals es coneixia només a partir del bronze mitjà, i en un viatge que normalment seguia l'ordre invers: de Canaan a Egipte. Per tant, aquesta és la primera evidència completa de la importació d'animals a Canaan des d'Egipte, i més encara essent tan aviat.

Entre les restes dels animals s'ha trobat un esquelet de ruc complet sota els fonaments d'un edifici residencial. El ruc va ser aparentment sacrificat i després posat en aquest lloc abans de l'inici de la construcció, una pràctica que ja és coneguda a altres llocs de l'actual Israel durant el bronze antic.